Plesová sezona je v plném proudu. Na tradiční Ples v opeře ale letošní rok nikdo nedorazí. Minimálně to tak bude ještě další dva roky. Brání tomu dlouhodobě plánovaná rekonstrukce.

Soutěž se uskutečnila znova 

Poslední představení se na prknech Státní opery odehrálo na začátku července minulého roku. Od té doby stojí budova netknutá. „Žádné ani přípravné práce probíhat nemohly, dokud nebude staveniště předáno vítězi veřejné zakázky," uvedl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Soutěž totiž byla už jednou ukončená. S avizovanými pracemi se tak ještě nezačalo. Momentálně má harmonogram půlroční skluz. „Začít pracovat se mělo v červenci roku 2016, měli jsme už i určeného vítěze zakázky, ale výsledek byl stornovaný," vysvětlil Staněk.

Opravy by měly vyjít na 800 milionů 

Z těchto důvodů museli soutěž uskutečnit celou znovu. Sestavena musela být nově zkušební komise, která účastníky posuzuje. Vítězem se opět stala společnost Hochtief, která nabídla nejnižší cenu. Opravy by tak měly vyjít na více než 800 milionů korun. O financování se postará program Péče o národní kulturní poklad.

Soutěží se znovu začne zabývat antimonopolní úřad

Ještě do páteční půlnoci minulého týdne měli účastníci tendru o opravu Státní opery možnost podávat připomínky k výsledkům veřejné zakázky. „Stížnost skutečně někdo na poslední chvíli podal, Národní divadlo si ale není vědomo žádného pochybení," informoval Staněk.

Soutěží se tak znovu začne zabývat antimonopolní úřad. „Přejeme si, aby se tomu věnoval co nejdříve, aby plánovaný harmonogram nenabral další výrazné zdržení," dodal Staněk.

Původní termín už není možné stihnout 

Jisté je nicméně to, že práce v nejbližší době nespustí. Jak velké zdržení nastane, není vůbec jasné. Vše záleží na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ve hře tak jsou další měsíce. Mezi možnými budoucími scénáři také figuruje vypsání nové soutěže, což v prvním případě znamenalo půlroční prodlevu.

Firma, která nakonec dostane na starost plánované opravy, bude mít na provedení nezbytných prací lhůtu 27 měsíců. Původní termín konce prací, tedy rok 2018, už rozhodně není možné stihnout.

V náhradních prostorách se odehrává část repertoáru 

Fanoušci opery se tak i nadále musí za svými oblíbenými zpěváky vypravovat zejména do Hudebního divadla Karlín, ale i na prkna Národního divadla či Nové scény.

V sobotu se například v budově Národního divadla odehrála premiéra opery Tosca z pera Giacoma Pucciniho. V náhradních prostorách se ale odehrává pouze část repertoáru.

Pořadatelé by za určitých okolností uvažovali o jiném místě 

Druhým negativním důsledkem je přerušení tradice populárního Plesu v opeře. Ten se neuskuteční letos a minimálně ještě i dva další roky. „O alternativním prostoru jsme neuvažovali, protože Ples v opeře přece musí být v opeře," okomentovala situaci Zuzana Vinzens, mluvčí společnosti C&B, která ples pořádá od roku 2010.

Pokud by se ale práce nějak výrazněji protahovaly, agentura by alternativní prostory začala hledat. „Kdyby se ukázalo, že to nebude trvat dva roky, ale například pět, uvažovali bychom o jiném místě. Už by se ale jednalo o jiný typ akce," dodala Zuzana Vinzens.

V rámci oprav dojde ke stabilizaci točny 

O nutné rekonstrukci se v souvislosti se státní operou hovoří už řadu let. Budova Státní opery byla otevřena už v roce 1888. Mezi největší problémy v současnosti patří rozvody, jde zejména o elektroinstalace, vodu, topení a odpady.

Nutná je také asanace vlhkosti. V rámci oprav dále dojde například stabilizaci točny, samozřejmostí budou restaurátorské práce na interiérové výzdobě hledištní části.

Čtěte také: Domingo chce Donem Giovannim upozornit na kulturnost Prahy