Metalový večer před tribunami zaplněnými z větší části fanoušky v typickém černém oblečení zahájili Amorphis. Kapela zahrála mimo jiné melodické písně ze svého desátého studiového alba The Beginning Of Times.

Po pauze ovládla pódium švédská skupina Arch Enemy založená roku 1996 kytaristou ze skupiny Carcass Michaelem Amottem. Vedle něj v hudebně nejdrsnější kapele večera budila pozornost mladá kanadská zpěvačka s modrými vlasy Alissa Whiteová-Gluzová, která v ní působí od loňského roku.

Rodinější atmosféra

Nightwish se za velkého jásotu přítomných na jevišti objevili krátce před 22. hodinou. Téměř polovinu jejich vystoupení tvořily skladby z aktuálního alba, hned na úvod zahráli za doprovodu světelných a pyrotechnických efektů nové písně Shudder Before the Beautiful a Yours Is an Empty Hope.

Následovala skladba Ever Dream z alba Century Child, se kterým kapela v roce 2002 definitivně prorazila na mezinárodní scénu. Publikum se dočkalo i úspěšného singlu Nemo z trojnásobně platinové nahrávky Once, který v roce 2004 vedl hitparády v sedmi zemích.

„Jsem ráda, že je koncert v této staré hale. Na rozdíl od O2 areny je tady taková rodinější atmosféra," pochvalovala si jedna z divaček.

Dlouhovlasá černovláska

V České republice Nightwish vystoupili také v roce 2013 na 21. ročníku festivalu Benátská noc v rámci turné Imaginaerum World Tour. Poprvé na něm představili novou zpěvačku Flooru Jansenovou. Dlouhovlasá černovláska na něm nahradila Anette Olzonovou, která ještě v Česku stihla zazpívat na předchozím vystoupení Nightwish v Tipsport Aréně v roce 2012. Na novém albu typický zvuk Nightwish opět doplňuje Troy Donockley, který kapelu doprovází na flétny a dudy.

V tuzemsku jsou Nightwish velmi populární, jejich novinka Endless Forms Most Beautiful v dubnu ovládla žebříček prodeje fyzických nosičů. Jedenáct písní na desce jsou první studiovou nahrávkou Nightwish se zpěvačkou Jansenovou, která předtím naposledy zpívala ve formaci ReVamp. „Nemůžu zpívat se dvěma kapelami najednou, teď už jsem s Nightwish velmi zaneprázdněná," uvedla.

Evropské turné k nové desce Nightwish nabízí přes dvě desítky koncertů v 11 zemích.

Čtěte také: Nightwish přijeli do Prahy propagovat nové album