Návrh novely reaguje podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který jej předkládá, na technologický pokrok a rozvoj informační společnosti. Elektronické dokumenty by podle ministerstva měly paměťové instituce zachovat pro budoucí generace jako součást kulturního dědictví.

Za tímto účelem se nově zakotvuje v knihovním zákoně povinnost sběru dat a informací zveřejňovaných na internetu (web-harvesting), a to včetně sběru vybraného volně dostupného periodického tisku pořízeného elektronicky.

Novela stanoví pravidla pro zpřístupňování informací a dokumentů 

Data bude shromažďovat Národní knihovna, která z nich vytvoří zvláštní databázi. Novela také stanoví pravidla pro uchovávání, nakládání a zpřístupňování takto získaných informací a dokumentů v rámci poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb.

Nová právní úprava nebude mít podle ministerstva nároky na státní rozpočet, náklady na archivování zmíněných publikací a dat by měly činit přibližně 18 milionů korun za rok, které by měly jít z rozpočtu ministerstva kultury. Částka zahrnuje asi 9,5 milionu korun ročně jako náklady na platy (26,25 úvazku), provozní náklady asi 4,5 milionu korun ročně a investiční náklady asi čtyři miliony ročně.

Knihy pořízené slepeckým písmem se odevzdávjí v Knihovně K.E. Macana

Povinné výtisky periodických publikací i knih musejí vydavatelé a nakladatelé bezplatně odevzdávat podle zákona Národní knihovně, které náleží dva kusy, a Moravské zemské knihovně v Brně, Vědecké knihovně v Olomouci a místně příslušné krajské knihovně podle sídla vydavatele.

Ke koupi také musí vydavatel nabízet výtisk některým dalším veřejným knihovnám. V případě publikací pořízených slepeckým písmem se povinný výtisk odevzdává Knihovně a tiskárně pro nevidomé K. E. Macana, a tak by tomu podle novely mělo být i v případě elektronických publikací.

Čtěte také: Národní knihovna v novém kabátě? Až v roce 2021