VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vybrané recepty exkluzivně z festivalu Ryba z Čech

Festival Ryba z Čech je dalším festivalem z dílny společnosti Alakarte.cz. Právě přes její webový portál lze zjistit, ve které restauraci se festivalové menu podává a lze si ho přes portál také objednat.

15.7.2012
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Restovaný filet ze pstruha s rajčatovým krupetem.Foto: archiv

Restaurace Ambroisie (šéfkuchař David Uher)

Filet z candáta pečený s máslovou omáčkou a bramborovo-pomerančovým pyré
170 g filet z candáta, 2 růžičky brokolice, 120 g brambory, 1 pomeranč, 20 g máslo, sůl, pepř a olej

Očistíme candáta, nakrájíme na filety a osolíme. Na pánvi si rozehřejeme olej a lehce ho osmažíme z obou stran. Na candáta poklademe plátek másla a dáme na 5 minut při 180' C péct do trouby. Uvaříme brambory, které poté propasírujeme. Do brambor přimícháme máslo, mléko, sůl, pomerančovou kůru z omytého pomeranče a šťávu. Dále si připravíme brokolici, kterou vaříme cca 3 minuty v mírně osolené vodě. Jakmile je vše uvařeno můžeme servírovat.

Mozaika (šéfkuchař Jaroslav Kučera)

Rillettes z lososového pstruha s crème fraiche, podávané s opečenou bagetou
2 x losový pstruh, 300 g crème fraiche, sůl, pepř, čerstvá pažitka, bageta

Ryby vykucháme, zbavíme šupin, žáber a ploutví. Celé ryby dáme na pečící papír, lehce zevnitř osolíme a pečeme 25 minut na 180 stupňů. Poté ryby vytáhneme a necháme vystydnout. Odstraníme kůži a opatrně sundáme maso od kostí. Maso natrháme na drobná vlákna a smícháme s crème fraiche, solí, pepřem a posekanou pažitkou. Směs dáme do malých mističek, hezky zahladíme a nakonec zalijeme přepuštěným máslem (cca 1mm) a dáme do lednice. Podáváme s opečenou bagetou.

Kynutý jahodový knedlík plněný marcipánem
780 g hrubé mouky, 350 ml mléka, 2 vejce, 1 droždí, 40 g cukru, špetka soli, marcipán

Do vlažného mléka rozdrolíme droždí, přidáme špetku cukru a poprášíme moukou. Kvásek dáme na teplé místo a necháme vzejít. Poté smícháme s prosátou moukou, přidáme špetku soli a vajíčko. Těsto důkladně propracujeme a necháme kynout. Cca za hodinu těsto rozválíme. Vezmeme kostku marcipánu a nakrájíme na tenké plátky, dáme mezi potravinářskou folii a válečkem rozválíme na tenounký plátek. Každou jahodu zabalíme tímto plátkem. Zabalenými jahodami plníme těsto a tvarujeme knedlíky. Vaříme 6 minut a poté otočíme a vaříme dalších 6 minut. Po vyvdání propícháme a omastíme přepuštěným máslem.

Buena Vista Restaurant (šéfkuchař Roman Kurfiřt)

Uzené filátko ze pstruha duhového na klíčcích červené řepy
50 g uzené filé ze pstruha duhového, 5 g výhonky červené řepy, sůl, olivový olej, citrón, créme di balsamico

Na talíř položíme výhonky z červené řepy, zlehka osolíme hrubozrnou solí, zakápneme olivovým olejem. Přidáme řez uzeného filátka ze pstruha duhového, dozdobíme bylinkami a créme di balsomico.
Candát na grilu s pomerančovým rizotem a smetanovou omáčkou
130 g filet z candáta, 50 g pomeranče, 5 cl pomerančový sirup, 1 dl smetana, 60 g arborio rýže, 5g bylinky mix, 5 cl bílé víno, sůl, pepř, olivový olej
Filé z candáta osolíme, opepříme, přidáme bylinky a necháme 5 minut odpočinout. Mezitím si orestujeme rýži, přidáme sůl, bílé víno, pomeranče a necháme restovat. Ke konci přidáme smetanu. Do rendlíku dáme pomerančový sirup a smetanu toto necháme zredukovat na 1/2. Candáta grilujeme cca 3-4 minuty z každé strany.

Citrónový sorbet s ovocným coulis a čokoládou
50 g citrón, 10 g limeta, 1 bílek, 50 g jahody, 30 g čokolády, 20 g máslo

Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme cukr citrón a limetu, vše svaříme, necháme vychladnout a ve vodní lázni pomalu vmícháváme vyšlehaný sníh z bílků. Tuto směs dáme zamrazit. Do rendlíku vložíme jahody máslo a cukr. Vše necháme pozvolna rozvařit. Po rozvaření propasírujeme přes jemný cedník. Čokoládu necháme rozpustit a pouze garnýrujeme.

Dock House (šéfkuchařka Petra Sahajdáková)

Grilovaný siven s čerstvými bylinkami a česnekem s grilovanými žlutými cuketkami a pečenými bramborami se šalotkou a čerstvým tymiánem
800 g filety sivena, sůl, 100 g máslo, 50 g česnek, čerstvý tymián, čerstvá šalvěj, hladkolistá petržel, citrón, 1 žlutá cuketa, olivový olej, 1 kg nové brambory, 150 g šalotka

Filety sivena naložíme do nasekaných čerstvých bylinek a necháme 24 hodin marinovat. Na grilovací pánvi na másle opečeme sivena společně s plátky česneku a osolíme. Cuketu nakrájíme na plátky a na sucho ji ogrilujeme. Poté ji pokapeme olivovým olejem. Smícháme neoloupané brambory nakrájené na čtvrtky, šalotku na měsíčky, nasekaný čerstvý tymián, osolíme, pokapeme olivovým olejem a dáme do pekáčku. Pečeme v troubě. Ozdobíme citrónem.

Autor: Jiří Macek, Redakce

15.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Petr Gazdík.
5

Babiš přemlouval STAN ke spolupráci. Podle Gazdíka ale marně

Sledování výsledků parlamentních voleb ve štábu ANO, 21. října v Praze. Brabec
56

Jednání za hnutí ANO povedou Babiš, Faltýnek i Brabec

Schwarzenberg: Lidé očividně raději slyší sliby než pevní postoje

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg označil výsledek voleb za prohru, kterou přisuzuje tomu, že strana neuhnula ze svých principů.

Přibývá krádeží drahých kol na objednávku, potvrdily pojišťovny

Hodnota ukradených kol klientů pojišťoven v Česku v letošním roce vzrostla. Častěji se kradou dražší, předem vytipované bicykly, na něž se soustředí organizované skupiny zlodějů, vyplývá z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami.

Praha volí jinak než zbytek země. Potvrdí se to i letos?

Obyvatelé hlavního města v minulosti hlasovali výrazně „pravicověji“ než lidé z ostatních regionů. Očekává se to i tentokrát, jak potvrdila také naše předvolební sonda. Praha je tradiční baštou pravice a liberálně orientovaných stran. Minulé parlamentní volby v roce 2013 opanovala v hlavním městě TOP 09. Hlasovalo pro ni přes 23 procent voličů, zatímco na celostátní úrovni jen 12, což stačilo na republikové čtvrté místo.

AKTUALIZOVÁNO

Letošní volby do Sněmovny nejsou podle Zemana zásadní ani zlomové

Letošní volby do Sněmovny nejsou zásadní ani zlomové, to je jen reklamní kampaň, řekl dnes prezident Miloš Zeman novinářům po odevzdání hlasu v základní škole v pražských Stodůlkách. Zopakoval, že sestavením vlády pověří vítěze voleb. Svůj hlas dal zřejmě Straně práv občanů (SPO), kterou před lety zakládal a která dřív nesla jeho jméno ve svém názvu. Zemana do volební místnosti doprovodila jeho manželka Ivana.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení