Poslanci se kontrolním závěrem začali zabývat loni v prosinci a dnes se k němu vrátili. Přizvali si i ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Obraz se ztratil při stěhování Státního fondu kinematografie z jedné z budov ministerstva.

Jan Zrzavý: Pole na Ile de Sein II.
Obraz Jana Zrzavého se na aukci prodal za téměř 13 milionů korun

Obraz měl podle záznamů pořizovací hodnotu 10 tisíc 

„To bylo ústní nařízení bývalého náměstka, který řekl ředitelce Fraňkové: dneska večer už tady nebudete a zařiďte si to jak chcete," řekl loni v prosinci poslancům ředitel kanceláře ekonomických analýz a koncepcí ministerstva Jaroslav Kolčava.

Nejvyšší kontrolní úřad uvedl, že obraz měl podle úředních záznamů pořizovací hodnotu 10 tisíc korun a ministerstvo nahlásilo jeho ztrátu policii až sedm měsíců poté. Odborný odhad, který si poté nechalo ministerstvo zpracovat, stanovil cenu obrazu až na 2,5 milionu korun.

Z výstavy v České národní budově v New Yorku se vrátil unikátní autograf partitury Rusalka. Originální rukopis slavné opery Antonína Dvořáka byl naposledy v České republice vystaven před více než 25 lety a nyní jej mají návštěvníci možnost spatřit od 11.4
OBRAZEM: V Českém muzeu hudby vystavují rukopis Dvořákovy Rusalky

Ministerstvo má 29 příspěvkových organizací 

Fraňková poslancům řekla, že všichni úředníci, kteří s tehdejším stěhováním měli něco společného, už na ministerstvu skončili. Uvedla také, že nevěděla, že jde o originál. Podle ní se v místnosti s obrazem pohybovalo mnoho lidí, protože v ní seděli správci dotací a žadatelé se za nimi chodili radit. Dodala, že při stěhování vydala zaměstnancům pokyn, že veškeré obrazy mají nechat na místě.

Ministr Herman připustil možnost, že obraz ministerstvo v minulosti předalo například Národní galerii, ale nezaznamenalo se to. Zdůraznil však, žádné takové náznaky nemá. Upozornil, že ministerstvo má 29 příspěvkových organizací, jako jsou třeba Národní památkový ústav a Národní galerie, které mají rozsáhlé depozitáře. Konají se v nich inventarizace, trvají ale roky, uvedl. „Tím neříkám vůbec, že by nějaká stopa vedla do některého z depozitářů," řekl.

Aukce.
Aukce nabídne Preislera i další díla za milionové sumy