Podle dramaturga Jana Vedrala hra pojednává o historických událostech, které se odehrály na konci 17. století v americkém Salemu osídleném puritány, hledajícími ve své náročné víře zdroj síly proti obtížným životním podmínkám.

Divadlo v Dlouhé. Ilustrační foto.
Divadlo v Dlouhé potěší opět festivalem nejen teenagery

Hra respektuje historické okolnosti 

"Salemský případ honu na domnělé čarodějnice je ojedinělým projevem inkvizičního procesu v Americe na úsvitu její demokracie. Příběh zfanatizovaných dívek, kterým bylo dogmatiky dopřáno sluchu, a svými udáními o domnělých stycích s ďáblem pak držely v šachu celou obec, byl mnohokrát zpracován. Millerova hra respektuje historické okolnosti, je však výrazným apokryfem směřujícím k úvahám o nebezpečí, které představuje zneužití demokratických institucí populisty a fanatiky," uvedl Vedral.
Miller svou hru napsal v první polovině 50. let, v letech politických procesů v obou částech světa rozděleného železnou oponou. Hra se podle Vedrala i nyní stále častěji vrací na evropská jeviště. "V časech, kdy pociťujeme ohrožení našeho způsobu života a uspořádání společnosti, je proto na místě znovu prožít tento příběh," řekl.

Divadlo Na Vinohradech.
Vinohradské divadlo oslaví koncem týdne 110. výročí své existence

Hra je jeho nejuvádějnějším dramatických textem

Arthur Miller (1915-2005) byl klasikem moderního amerického dramatu. Původně levicově smýšlející intelektuál se na amerických i světových jevištích uvedl na přelomu 40. a 50. let hrami Všichni moji synové a Smrt obchodního cestujícího. Čarodějky ze Salemu z roku 1953 jsou jeho nejuváděnějším dramatickým textem.

Ke čtveřici her, jimiž vstoupil na konci 50. let a v 60. letech do českého divadelnictví, patří i Pohled z mostu. Miller se angažoval v mezinárodním PEN klubu, v roce 1994 se zúčastnil jeho kongresu v Praze. Poprvé byl v Československu začátkem 70. let; o zdejších poměrech za totality napsal roku 1977 hru Strop v arcibiskupském paláci.

Divadlo v Dlouhé. Ilustrační foto.
Divadlo v Dlouhé uvede inscenaci Adriana Molea