„Ačkoliv sám Josef Čapek považoval scénickou práci pro divadlo za okrajový jev svého talentu, patří k vrcholným představitelům českého meziválečného avantgardního scénického výtvarnictví. Často používal jasné, zářivé barvy, své scény naplňoval vlídným humorem, nadsázkou, ironií a charakteristickou poetikou. Také v kostýmních návrzích využíval bravurní kresbu, jíž často portrétoval konkrétního herce, karikoval typické rysy postavy nebo tváře," uvedla na vernisáži kurátorka výstavy Vlasta Koubská.

Jiří Stivín.
Jiří Stivín v Rudolfinu oslaví 75. narozeniny

Navrhl scény a kostýmy pro 19 inscenací

Na Vinohradech navrhl Josef Čapek pohostinsky mezi léty 1921-1930 scény a kostýmy pro 19 inscenací, z nich osm režíroval jeho bratr Karel. Spolupracoval rovněž s Národním divadlem, kde vypravil v letech 1921 až 1938 pětatřicet inscenací. Jeho nezaměnitelné scénické obrazy se staly součástí činoherních, baletních i operních představení.

„Vedle soukromých sbírek jsou v největším počtu Čapkovy návrhy uchovány v divadelním oddělení Národního muzea. Z této kolekce byla výstava vytvořena," dodala kurátorka.

Především je znám jako vynikající malíř

Josef Čapek je známý především jako vynikající malíř, spoluzakladatel Skupiny výtvarných umělců a člen umělecké skupiny Tvrdošíjní. Byl zároveň vynikajícím ilustrátorem (Povídejme si, děti, Povídání o pejskovi a kočičce) a grafikem.

Noc divadel v Disku.
K Noci divadel se v Praze připojí 50 souborů a institucí

Během dvaceti let vytvořil kolem 150 knižních obálek, jimiž opatřil i většinu tištěných textů her a novel bratra Karla. Samostatně napsal drama Země mnoha jmen a hru pro děti Tlustý pradědeček, lupiči a detektivové. Jako teoretik přispíval články do novin a časopisů.

Dalším příspěvkem k Noci divadel na Vinohradech bylo scénické čtení textu Václava Štecha Vinohradský případ, které mělo v režii Zuzany Burianové ve zkušebně premiéru a dvě reprízy. Další bude v prosinci.