"Však také scénu z této první inscenace, kdy titulní hrdinka, tedy slečna Beníšková, jak píše dobový kritik, přecválala přes jeviště na koni, oděná pouze ve svůj rozpuštěný vlas, na večeru 25. listopadu připomeneme," řekl ČTK šéfdramaturg divadla Jan Vedral. Současně bude pokřtěna kniha Jiřího Žáka 110 vinohradských osobností a jak autor přiznává, výběr nebyl snadný.

Maryša v Národním divadle.
V pořadí už jedenáctá Maryša se objeví v Národním divadle

Divadlo má svůj genius loci

"Někteří herci, výtvarníci, režiséři a dramaturgové se dočkali vrcholu své kariéry v jiných divadlech, další byli na Vinohradech krátce," uvedl. Už teď by věděl o těch, na které se v publikaci nedostalo, bez jejichž přínosu by tato scéna neexistovala.
Podle ředitele divadla Tomáše Töpfera je i při těchto výročích dobré si připomenout, že dnešní správcové budovy a divadla jsou jen správci dočasnými, že divadlo má svůj génius loci, že po nich přijdou další. I proto patří mezi jeho priority udržet skutečné souborové divadlo. "Teprve dobře sehraný ansámbl je schopen společné poetiky a výpovědi," řekl ČTK.
Na jubilejním večeru chce vedení scény poděkovat předkům za to, že divadlo postavili. "Připomeneme proto některé osobnosti a jejich názory, ale představíme i ukázky z repertoáru současného a upozorníme na všestrannost našeho souboru," podotkl Vedral. To, že hry domácích autorů tvoří polovinu repertoáru, považuje za projev zdravého sebevědomí.

Divadlo Na Vinohradech
Vinohradské divadlo otevřelo výstavu scénografa Josefa Čapka

Umělecký soubor tvoří 67 herců

Slavnostní večer se uskuteční o den později, než bylo divadlo otevřeno. Na ten správný termín 24. listopadu je totiž připraven přímý přenos inscenace Pavla Kohouta o Hašlerovi na ČT Art.
V současné době tvoří umělecký soubor 67 herců. "Já jsem přišel v roce 1966 ještě za pana ředitele Františka Pavlíčka. A se mnou přišel třeba Jaromír Hanzlík," řekl ČTK Jaroslav Satoranský, který tu hraje 51 let. Byl "umístěn" do šatny pod jevištěm, kde byli inspicienti, ale i Vlastimil Brodský a Jaromír Pleskot.

Divadlo Na zábradlí.
Divadlo Na Zábradlí otevře po rekonstrukci inscenací Velvet Havel

Nejvíc vzpomíná na původní gardu 

"Ti se nás ujali, byli jsme tam jako doma," dodal herec, který se během let objevil ve 110 inscenacích. Nejvíc vzpomíná na původní gardu. "Na režiséry Stanislava Remundu, Františka Štěpánka, Jaroslava Dudka a Jiřího Dalíka, kdy tu vládla doslova rodinná atmosféra," dodal herec, kterého čeká například role ve Vedralově dramatizaci Neffových Sňatků z rozumu.
Jen o pár let méně je členkou souboru Hana Maciuchová, na jejímž kontě je 70 rolí. Tou nejnovější bude hraběnka Maude, kterou si divadelní dramaturgie šetří pro zralé herečky velkého uměleckého i lidského formátu. V minulosti ji ztvárnily například Marie Rosůlková a Květa Fialová. Premiéra Higginsovy komedie Harold a Maude o láskyplném vztahu mladíka a osmdesátileté zchudlé šlechtičny bude v květnu 2018.

Rokoko.
Divadlo Rokoko uvádí premiéru inscenace Čapek