„Když jsme výstavu plánovali vůbec poprvé, byla myšlenka vystavovat počítačové hry v galeriích dost kontroverzní,” prohlásil Neil McConnon, šéf Barbican International Enterprises, která výstavu vymyslela. „Dnes se ale ukazuje, že to mělo smysl, protože výstava představuje, jak vzniklo a vyvíjelo se jedno z nejvýznamnějších zábavních odvětví,“ dodal Brit.

Architekt Jaroslav Machoň: jídelna Automatu Koruna, 18.9.2017
Po stopách architekta Automatu Koruna Ladislava Machoně

Spojení zábavy a osvěty potvrzuje také český šéf výstavy David Urban. „Máme tu na 150 exponátů, drtivá většina z nich je hratelná. Najdete tu sekce věnované propojení her s filmem, hudbou, dějinami i reklamou,“ prozradil Urban.

Školy jsou vítány

Zajímavostí je, že zhruba po měsíci se výrazná část expozice promění a přijdou nové hry. „Bude mít tedy smysl, aby fanoušci her přišli několikrát a zahráli si legendární videohry,“ dodal Urban. Výstava bude otevřená až do konce roku. Každý víkend navíc bude v hale 40 na tržnici připraven tematicky zaměřený doprovodný program. Během nadcházejícího víkendu se tu představí populární čeští youtubeři v čele s Jirkou Králem.

Soudní síň. Ilustrační foto.
Soud nepřiznal nárok na nemajetkovou újmu ženě oběti vraha z klánovického lesa

Výstava necílí pouze na tvrdé jádro hráčské komunity. Dopolední program bude věnován školám. „Rádi jsme tuto výstavu podpořili. Žáci by měli znát historii odvětví, kterému věnují tolik času. Navíc přednášky jim přiblíží i negativní dopady hraní,“ uvedl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Ten se zároveň přiznal k tomu, že hraní her jej provázelo od dětství. „Jsem rád, že můžu přiblížit své tehdejší zážitky vlastním dětem, které jsou zvyklé, že na tabletu mají vše na dosah jednoho prstu,“ dodal pražský radní.

Česká sekce

Nedílnou součástí tuzemské výstavy je také česká sekce. Autoři výstavy vyškrábali z různých fandovských archivů mnoho unikátů. Čeští fandové her si především za komunismu museli neexistenci oficiálního prodeje her všemožně pomáhat. „To vedlo například k netradičnímu ovladači složeného z domovních zvonků,“ přiblížil české unikáty David Urban. Je třeba připomenout, že čeští vývojáři se od devadesátých let stali vyhledávanými tvůrci světově úspěšných her, které výstava také ukazuje. 

Vizualizace Spořilovská
KRÁTCE: Výstava ukáže zastřešení Spořilovské