Předchozí
1 z 2
Další

Posledního ledna měl premiéru film Ženy v běhu. Režisér a scenárista filmu Martin Horský se vyjádřil v tom smyslu, že obdivuje, kolik toho ženy v životě zvládnou. Nabízí se otázka, jste v běhu?
Já to, co řekl, vnímám ještě jinak. Jde také o to, kolik toho žena musí zvládnout uvnitř sebe. Těch emocí k tomu všemu, k té výchově dětí, nakupování, uklízení, láskyplné péči, je hodně. Je to běhání nejen kolem domácnosti, ale i starání se o své blízké – děti, manžely, kamarády, kamarádky. To je další část životního běhu žen. O tom, co ženy uvnitř prožívají, je i náš film. Já ještě nemám děti, ale myslím, že pobíhám jak fyzicky, tak psychicky dost.

Kolik jste toho v průběhu natáčení naběhala fyzicky?
Ptáte na kilometry nebo na časy? Něco jsem naběhala, ale rozhodně jsem neabsolvovala žádnou hollywoodskou přípravu, že bych se rok učila běhat. Při natáčení jsme toho ale naběhali docela dost.

Jiří Dvořák ve filmu Narušitel
Herec Jiří Dvořák: Každé vzlétnutí je vzrušující, je v něm kus adrenalinu

Máte vůbec čas na nějaký sport? Váš manžel je velký sportovec…
Ano, je velký sportovec a samozřejmě se mě k tomu snaží dotlačit. Ale my už jsme odmalička byli od rodičů vedení ke sportu. V létě jsme jezdili na kole, v zimě na lyžích, pěší turistika celý rok, takže tyhle základní věci dělám i dál.

Vaše postava Bára ve filmu Ženy v běhu touží po dítěti, její biologické hodiny bijí na poplach. Máte to stejně?
Určitě to nemám stejně jako ta postava, protože ona se nachází v úplně jiných životních okolnostech, ale samozřejmě jsem ve věku, kdy se to dítě tak nějak očekává, takže se to asi blíží i ke mně.

"Valentýnky už nedostávám, jsem už v manželství, takže si nikdo netroufne. Ale, kdyby mi chtěl nějaký čtenář poslat Valentýnku… Ne, radši ne. Šílené fanoušky už jsem také zažila."

V rozhovoru k filmu jste řekla, že romantické komedie, jako je tato, každý z nás potřebuje. Máte jako divák ráda nekomplikované filmy?
Střídá se to v různých obdobích, která se mění v rámci dnů, měsíců, roků a i hodin, takže záleží na tom, v jaké fázi dne jsem a na spoustě dalších okolností, ale já mám ráda od všeho trochu. Třeba včera jsem si pustila asi druhý horor v životě a doufám, že si už žádný třetí nebudu pouštět, protože to je třeba žánr, který opravdu nevyhledávám, který mě děsí, a nepotřebuji ho do svého života. Romantické komedie jsou pro mne určitě frekventovanější a vyhledávanější.

A co vás to napadlo, že jste si pustila horor?
To byl studijní materiál k inscenaci Ibsenových Přízraků, které teď zkoušíme v Dejvickém divadle. Tak jsem si pustila Ti druzí s Nicol Kidmanovou. Nevím, jestli je to v kategorii horor nebo psychothriller, ale tenhle druh filmů, které jsou cíleny na to, aby se divák bál, mi není úplně příjemný.

Nedávno byl svatý Valentýn. Slavíte nějak svátek zamilovaných? Dostáváte Valentýnky?
Valentýnky už nedostávám, jsem už v manželství, takže si nikdo netroufne. Ale, kdyby mi chtěl nějaký čtenář poslat Valentýnku… Ne, radši ne. Šílené fanoušky už jsem také zažila. Za valentýnku považuji to, když se nám ten den s manželem podaří jít aspoň někam na večeři nebo se třeba projít a znovu si říct, že se máme rádi.

Režisér David Balda se svým dědečkem, pilotem Vladislavem Baldou
Režisér David Balda a jeho dědeček: Svoboda je křehká, je třeba si jí vážit

Co je pro vás takovou oslavou zamilovanosti?
Asi manželství. Už nejsem tak naivní, abych si myslela, že je to na celý život. Já bych byla samozřejmě ráda, ale nikdo neví, co bude. Ale to, že se člověk rozhodne, že by s tím druhým rád zkusil být celý život. To mi přijde jako největší oslava lásky.

Vdávala jste se v roce 2015. Podle doktora Plzáka už je vztah po třech letech jen práce. Souhlasíte?
Ne, nesouhlasím. Určitě se tvar vztahu mění, ale kdyby v něm nebyla láska, tak už spolu ti lidé nemůžou být. Nebo není dobré být spolu. Nedokážu si představit, že bych žila s někým, ke komu necítím lásku. To nejde. Náš vztah je jiný, než na začátku, ale láska v něm nechybí.

Herečka Aňa Geislerová
Aňa Geislerová: Svět je na hranici kolapsu. Prospěla by mu trocha laskavosti

On také zmiňoval tři pilíře šťastného manželství: práce, koníčky a péče o děti. Říkala jste, že děti už se blíží, ale jak jste na tom s těmi ostatními položkami?
Asi nejvíc zanedbávám koníčky. Práci mám ráda, jsem v ní spokojená. Já třeba ráda maluju, ale nemám na to tolik času, kolik bych si přála. A můj koníček je příroda, strašně ráda chodím ven, a máme psa, takže to nás svádí k tomu, abychom chodili na procházky a výlety za Prahu společně. Je příjemné, že na tuhle svou zálibu nejsem sama.

Jak a co malujete?
Maluju akrylem a akvarelem. Teď jsem ty svoje obrázky ukazovala jednomu akademickému malíři. S žádnou ambicí. Jenom, že jsme se o tom bavili, říkala jsem mu, že také maluju, tak jsem mu něco ukazovala. Z jeho očí a z výrazu, kdy nic neříkal, jsem přečetla nejvíc. Viděla jsem tu obrovskou shovívavost k mému dílu a zároveň vlastně radost z toho, že mám malování ráda přirozeně, že mě to baví. Moje motivy jsou hodně abstraktní, leckdy asi trošku naivní. Baví mě barvy. Miluju hru Dixit, to je karetní společenská hra, kde jsou abstraktní obrázky, které v té skupině hráčů navozují určité asociace. Nebudu tady vysvětlovat pravidla, ale ty obrázky jsou krásné – nepravděpodobné krajiny nebo lidi. A v tomhle abstraktním duchu já maluju svoje obrázky.

Jednu dobu jsem měla ráda i portréty, Bavilo mě zkoumat, kolik čar je potřeba k tomu, abych vystihla podobu člověka. Teď mám období barev a abstraktna.

Hrát v Dejvickém divadle je snem nejednoho herce. Vám se splnil. Jak k tomu došlo?
Došlo k tomu tak, že s některými herci z Dejvic jsem točila ještě předtím, než jsem byla v angažmá. A vím, že když jsem jednou točila s Ivanem Trojanem, tak jsem mu říkala: „To by bylo super hrát u vás v divadle, přijímáte tam vůbec nějaké mladé herce?“ Pamatuju si jeho shovívavý úsměv a pak mi řekl: „Víš, Verunko, to moc ne. My už jsme takoví hotoví. Máme tam tu Martičku Issovou mladou.“ Bylo mi to hned jasné.

Asi o tři roky později mi zazvonil telefon, na druhé straně byl pan Krobot a říkal, že si se mnou chce dát schůzku. Já jsem se úplně orosila a říkala jsem si, hlavně si nemysli, že ti chce dát roli. To bude určitě tak, že potřebují nějakou nápovědku, nebo někoho na praxi, a třeba si vybrali tebe, protože máš potenciál a chceš se učit. Ale pan Krobot mi řekl, že pro mne má práci. Pak se z toho vyvinula nabídka na angažmá.

Eva Josefíková
Herečka Eva Josefíková: Naštvání je vlastně takový můj motor

Když porovnáte proces vzniku představení v Dejvicích se svými přechozími štacemi. Najdete nějaké rozdíly?
Už třeba jen to, že tady není při představeních nápověda. Pan Krobot to prý nechtěl, aby herci byli více soustředění. Když zapomenou text, musí to prostě dát nějak dohromady, nebo se z toho vylízat. A já jsem byla zvyklá, že v Mladé Boleslavi i v Městských divadlech pražských nápověda byla.

Rozdíl je i ve větší benevolenci k natáčení a mimodivadelním aktivitám. Také se k chodu divadla může každý vyjádřit. My máme schůze, kde se o všem diskutuje, hlasuje se o nově příchozích členech, režisérech. O tom, co se bude hrát. Každý má šanci říct svůj názor.

Takže, když máte nějaké časově náročnější natáčení, dá se domluvit?
Dá. Musíme být ale rozumní, protože v našem divadle točí úplně všichni, a nenazkoušeli bychom nikdy nic. Musíme mít divadlo na prvním místě, nebo se snažit vyjít mu vstříc. Nepytlíkovat to. Buď to nedělat, nebo to dělat na sto procent.

Co vás na Dejvickém divadle baví nejvíc?
Baví mě, že tady musím pořád překonávat nějaké překážky. Sama se sebou, s rolemi, s diváky, kteří jsou tak strašně blízko jevišti, s očekáváními, která na tohle divadlo lidé mají, s herci, kteří jsou výborní, takže mě nutí k lepším výkonům…

Jiří Strach.
Režisér Jiří Strach: Rád čekám, až mi dá inspirace tu "rosu shůry"

Pokud vím, není snadné sehnat lístek do Dejvického divadla. Dají se na vás sehnat?
Skoro ne. Mám plný telefon zpráv od lidí, které znám, i těch, které neznám, že by strašně chtěli přijít. V diáři mám seznam, který postupně odškrtávám. Na nějaké lístky máme právo, ale je jich málo, protože naše divadlo je strašně malé. A když to někomu jednou zařídím, chce znovu na něco dalšího. Je to samozřejmě skvělé, ale je to pořád nějaká zodpovědnost. Když jdeme večer z představení, tak už tady stanují lidi, aby druhý den dostali lístky. Pak nemůžete jít do divadla s tím, že nemáte náladu a úplně se vám nechce. To asi úplně nejde. Je to zavazující.

Letos se bude vysílat seriál Zkáza Dejvického divadla. Na co se máme těšit?
Pokud vím, tak 27. února by se mělo promítat v různých kinech po celé republice všech šest dílů seriálu, než vstoupí do televize a někdy na jaře už by se měl vysílat. A těšte se na smíšené pocity z toho, jestli je tohle vůbec v divadle možné, a nikdo z nás vám neřekne pravdu. Některé věci vypadají neuvěřitelně a jsou pravdivé a naopak.

Hynek Čermák.
Herec Hynek Čermák: Seriál Rapl? Už toho mám plné zuby

V seriálu hrajete sama sebe, jaké to je?
Já jsem zjistila, že vlastně nevím, kdo jsem, že nevím, koho mám hrát. Nějak existuju a neřeším, kdo jsem, jaké jsou moje rysy. A když jsme se tak lehce dostali k tomu, že jsme si měli navzájem říct základní věci o sobě, tak to začalo být trošku bolavé. Říkala jsem si, že to radši nechci slyšet a naplním nějaký svůj pocit, co bych asi měla hrát. To, jaká jsem, se stejně ani nedá ukázat, takže jsem to nějak moc neprožívala. Je to pořád komedie, žádné realistické drama.

Dočetl jsem se, že ráda nakupujete kvalitní potraviny. Se sestrou si dokonce posíláte fotky nákupů…
V téhle fázi už nejsem. Teď už si posíláme nákupy z běžného řetězce, ale třeba ve „frusáčcích“ (znovupoužitelný kompostovatelný sáček na ovoce, zeleninu nebo pečivo – pozn. red.). Přemýšlím o obalech ekologicky. Hlavně díky ségře, která k tomu vede celou naši rodinu. Trochu nás tím terorizuje, ale díky ní více přemýšlíme nad tím, co jíme, ale i o tom, jaký to má dopad na planetu.

Veronika Khek Kubařová se narodila června 1987 v Rakovníku. Vystudovala herectví na Pražské konzervatoři. Jednou z jejích absolventských rolí byla Dornička v Kytici Jiřího Suchého, díky které získala možnost hrát v divadle Semafor. Do prvního angažmá nastoupila v roce 2008 do Městského divadla v Mladé Boleslavi. V roce 2011 se stala členkou hereckého souboru Městských divadel pražských. Na jevišti Dejvického divadla se poprvé objevila v roce 2013 v roli Niny Zarečné v Rackovi, od začátku roku 2015 je stálou členkou zdejšího hereckého souboru. Momentálně tu účinkuje v osmi inscenacích.
Poprvé před filmovou kamerou stála v roce 2006 (Rafťáci). Vidět jste ji mohli také v pohádkách Nejkrásnější hádanka (2008), Tři bratři (2014), nebo v komediích Ženy v pokušení (2010) a Ženy v běhu (právě v kinech). Letos bude mít premiéru seriál Zkáza Dejvického divadla, ve kterém ztvárnila sama sebe. V červenci 2015 se provdala za divadelního režiséra Pavla Kheka.

Režisér Radim Špaček.
Basketbalový Zlatý podraz. Vzkaz pro mladé: Držte si klobouky!