Sondu do zábavního průmyslu, která pokrytecky hlásá, že cynismus už není v módě, napsal Petr Zelenka v roce 2014 pro Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Od té doby se dočkala uvedení např. na Slovensku, ve Francii či v Rumunsku. „Hra stojí a padá s hlavní postavou, takže v divadle Studio DVA bude opravdu jiná, výrazná, s dlouhými prsty,“ říká k obsazení hlavní postavy Ivanou Chýlkovou filmový a divadelní scenárista Petr Zelenka.

Peníze. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Městské části dostanou o 191 milionů víc

Autor ve hře rozehrává s diváky jednoduchý trik

Donutí je sledovat hrdinku, která jde takříkajíc přes mrtvoly. Jak děj postupuje, odhaluje u ní obrovské množství hluboko skrytého citu a humoru. „Ta hlubina, ve které se tohle všechno nachází, stojí za prozkoumání a dělá z Věry unikátní, velice současnou postavu,“ dodává Zelenka.

Ilustrační foto.
Žádný Šohaj či Galán. České dráhy přejmenují rychlíky

Chýlková coby představitelka ambiciózní majitelky herecké agentury si nemůže text vynachválit: „Hra je nejen překvapivá, ale i fantasticky psaná. Čím víc času trávám s textem, tím se mi zdá hra lepší a lepší. A že se mi zdála výtečná už po prvním přečtení.“ O kvalitách scénáře je přesvědčena i režisérka: „Jeho text je natolik bohatý a organický, že je možné se v něm pohybovat mnoha směry a přitom si svůj základ zachová.“ 

Zuzana Růžičková.
Pohřeb Zuzany Růžičkové bude dnes ve Strašnicích

Jak se hlavní hrdinka vypořádá s cyničností doby? Máme přijmout hozenou rukavici a začít se chovat také tak? Má člověk právo být tak ošklivý a krutý jako svět kolem něj? Nejen na tyto otázky se budou snažit najít odpověď v divadle Studio DVA. 

Ilustrační foto.
Z Prahy do Hradce Králové pod hodinu. SŽDC má plán na zrychlení za 25 miliard