„Její tvorba je zastoupena v luxusních obchodních domech Selfridges a Dover Street Market. Své nejnovější kolekce začala na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku představovat už před dvěma lety," řekla za pořadatele akce Ruth Vojtěchovská.

Modely české návrhářky 

Do výlohy slavného obchodního domu Selfridges se dostala na základě jeho letošního projektu, kdy v rámci spolupráce s Centrem pro udržitelnou módu (Center for Sustainable Fashion) oslovili módní návrháře, kteří mohli prokázat zaměření na životní prostředí svým šetrným způsobem výroby a také inovativním designem.

Martina Špetlová se drží trendů udržitelné módy a snaží se například dosáhnout nulového odpadu. To znamená, že při produkci využívá počítače, které materiály řežou, a pokud přesto něco zbude, materiál věnuje studentům.

Udržitelná móda

Fenoménu udržitelné módy se bude věnovat jeden z doprovodných programů týdne módy. Pod názvem Sustainable Fashion Day se 3. a 4. září v Kafkově domě představí 30 značek, které vyrábí produkty šetrné k přírodě i ke společnosti. Uskuteční se přednášky a diskuse nebo workshopy o efektivním šatníku, udržitelném navrhování oblečení a prezentace o zakládání udržitelné značky v Peru.

Po roce a půl se na přehlídkové molo Mercedes Benz Prague Fashion Weeku vrací modelingová hvězda světového formátu Filip Hrivňák. Historicky nejúspěšnější slovenský model, který letos předváděl pro nejzvučnější módní značky jako Givenchy, Giorgio Arman či Dolce & Gabbana, na pražském módním týdnu předvede modely Lukáše Macháčka. Bude také hostem na přehlídce Jakuba Polanky.

Nové kolekce pro nadcházející sezónu 

Mercedes-Benz Prague Fashion Week patří k mezinárodní síti 50 módních platforem pod hlavičkou automobilky. Přijedou na něj také zástupci světových médií specializovaných na módu či módní nákupčí.

Zájemci uvidí nové kolekce na nadcházející sezonu, které vytvořili vedle zmíněných návrhářů také třeba Klára Nademlýnská, Monika Drápalová, Kateřina Geislerová, Zuzana Kubíčková či Petra Balvínová a značky Chatty, LaFormela nebo Odivi. Nebude chybět ani nastupující generace tvůrců v podobě studentských přehlídek UMPRUM.

Novinkou týdne módy je večerní nakupování v Pařížské ulici, do něhož se v pátek 2. září od 18.00 do 22.00 zapojí přes 30 obchodů.

Čtěte také: Sběratelka Vlaďka Dobiášová: Šátek od Oldřicha Nového jsem protrpěla