Výstava začne na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde bude na čtyřech výstavních panelech průběh a význam povstání, organizace povstaleckých sil, rozmístění barikád a oběti bojů. „Další polovina bude rozmístěna v ulicích, přímo na místech, o nichž bude pojednávat. Cílem bylo, aby se na každé tabuli objevila fotografie, jak to tam vypadalo před 70 lety," řekl historik Tomáš Jakl z Vojenského historického ústavu.

Panely lidé najdou na Ohradě, u Bulhara, na Jarově, na náměstí Jiřího z Lobkovic, na Pražačce, před Nákladovým nádražím Žižkov a v ulici Na Třebešíně, přímo v místě bunkru, odkud vysílal na vlně 415 metrů vysílač Strašnice 5. května ve 12:33 hodin volání o pomoc. To znamenalo signál k povstání na celém dosud neosvobozeném území Československa.

„Mělo to význam i mimopražský, bylo to směřováno do zahraničí. Volání proto bylo převzato do názvu výstavy," poznamenal Jakl. Vysílání se nacistům nikdy nepodařilo přerušit.

Oslavy vyvrcholí rekonstrukcí bojů

V Galerii pod radnicí na Praze 3 se mezi 7. do 29. květnem uskuteční další výstava unikátních historických snímků z května 1945. Oslavy na Praze 3 vyvrcholí 9. května rekonstrukcí bojů na barikádách.

Organizace Post Bellum – Paměť národa chystá v souvislosti s výročím v Dejvicích zážitkovou výstavu Paměť národa – Osvobození 70. Představí ve veřejném prostoru příběhy přímých účastníků války ze sbírky Pametnaroda.cz. Výstavu zahájí 8. května v Dejvické ulici Koncert pro hrdiny. Výstavní panely s příběhy sedmdesáti pamětníků od 1. května budou také v centru Prahy 1 a na Andělu.

70. výročí konce druhé světové války.

Čtěte také: Výzva k povstání zazněla i z vysílače na Žižkově