Vedení města podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) záměr přivítalo. Blanka, která je podstatnou součástí městského okruhu, se má řidičům po několika odkladech otevřít v polovině září.

Moderátorem akce bude sám Kobza, který se obleče do reflexní vesty a helmy a koncert bude uvádět z vysokozdvižného vozíku. „Akce rozhodně není myšlena jako recese. Je to poslední možnost, kdy mohou lidé Blanku vidět jinak než z auta. Navíc mám rád kontrasty – vysoké umění filharmonie a prostor tunelu," řekl. Koncert podle něj navazuje na jiné podobné hudební akce ve veřejném prostoru.

Tunel Blanka, který bez napojení na křižovatku Malovanka vyjde na 37 miliard, měl být původně zhruba o šest miliard levnější a řidičům měl sloužit už před čtyřmi lety. Stavbu ale od začátku provází řada problémů. Spory města s dodavateli řeší rozhodčí soud a její otevření museli politici opakovaně odložit.

Ani zářijový termín není podle neoficiálních informací zcela jistý. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) i společnost Inženýring dopravních staveb (IDS), která je správcem stavby, ale v uplynulých dnech opakovaně ujistili, že stanovený harmonogram tentokrát dodrží.

Ozvláštnění otevření tunelu

V minulosti se objevilo několik nápadů, čím otevření tunelu ozvláštnit. Mezi nejbizarnější patřil zamýšlený průjezd vozů Formule 1, o kterém se ale mluvilo jen neoficiálně a tehdejší politická garnitura od nápadu nakonec potichu ustoupila. Diskutovalo se i o průjezdu cyklistů nebo bruslařů, kteří se tunelem svezli už letos na jaře v rámci cyklojízdy.

Před několika měsíci se na internetu objevila videa, na kterých tunelem projíždějí lidé na skateboardech. Lidé se baví i debatami nad tím, jak tunel využít jinak než pro dopravu. Na internetu se rozběhly úvahy o možnosti zasypání, 1. dubna se na jednom slevovém serveru objevila nabídka na prodej sklepní kóje na uskladnění brambor v tunelu Blanka.