Jeden z nejznámějších současných minimalistických skladatelů oslaví v lednu 80. narozeniny. Sám dává přednost termínu hudba s repetitivními strukturami.

Komponuje i filmovou hudbu 

Proslavil se pětihodinovou operou Einstein na pláži, kterou spolu s režisérem Robertem Wilsonem v polovině 70. let šokoval divadelní svět. Se svým souborem vystoupil před třemi lety v Ostravě, v Praze v uplynulých 20 letech hostoval dvakrát.

Vedle operní, divadelní a symfonické hudby je Glass oceňován jako tvůrce filmové hudby. Známá je jeho spolupráce s filmovým režisérem Godfreyem Reggiem na snímcích Koyaanisqatsi, Powaqqatsi, Naqoyqatsi a Anima Mundi.

Glasse fascinovala indická hudba 

Skromné hudební prostředky, jednoduché tóny a důraz na rytmus - to je typická Glassova hudba. Plyne a graduje v dlouhých meditativních pasážích a cyklicky opakovaných motivech. Vznikla v prostředí hudební avantgardy 60. let.

Samotného autora fascinovala indická hudba, asijský princip mnoha souběžných rytmů a melodií, které se rozbíhají a zase sbíhají. Glassovi připadal jako to pravé vyjádření světa.

Čtěte také: Philip Glass v Praze připomene Ginsberga i Kafku