Obraz "otce vlasti" v kontextu novověké literatury přináší podle organizátorů zajímavé souvislosti mezi historickými fakty, uměleckou fikcí a dezinterpretací. Zároveň sleduje tradiční obraz Karla IV. a jeho proměny v období baroka, počátků národního obrození, romantismu, druhé poloviny 19. století a především ve 20. století.

Obraz Karla IV. se v literažuře měnil 

Pro kurátorský tandem (Daniel Rejman, Miloš Sládek) byla koncepce výstavy výzvou, jak vyslovit o Karlu IV., co ještě vysloveno nebylo. "Podtitulem výstavy naznačujeme, že je letos v Čechách poněkud překarlováno. To však v nejmenším neznamená, že by bylo v souvislosti s Karlem IV. vysloveno, napsáno či vystaveno všechno," uvedl Sládek.

Sami prý byli v průběhu prací na scénáři mnohdy opakovaně překvapováni, jak se Karlův obraz v literárních dílech 16. až 20. století proměňoval, jak byly tomuto panovníkovi přisuzovány nejrůznější zájmy, vlastnosti a schopnosti, které mnohdy vůbec nesouvisely se skutečnou osobností Karla IV., ale daleko spíš v sobě odrážely dobově proměnlivé představy ideálního vladaře.

Vernisáži předchází literární pořad 

Většinu exponátů výstavy tvoří knihy, rukopisy, vzácné tisky a grafiky ze sbírky Památníku národního písemnictví, součástí je i zápůjčka výjimečných starých tisků ze sbírek Strahovské knihovny Královské kanonie premonstrátů na Strahově.

Čtvrteční vernisáži předchází také literární pořad sestavený z úryvků z Karlova díla Vlastní životopis.

Čtěte také: Výstava na Florenci přibližuje první kinoprojekce v Praze