Podle šéfky soutěže Daniely Mrázkové se na výstavu k jubilejnímu výročí soutěže vybíralo z více než 10.000 fotografií.

„Snažili jsme se opravdu vybírat to nejlepší z nejlepšího. Nevybíralo se to lehce, bylo to velmi obtížné, protože každou tu fotku jsem obrátila desetkrát, než jsem jí eliminovala," řekla.

Na výstavu se dostala například série snímků fotoreportérů ČTK Michala Kamaryta a Romana Vondrouše mapující poslední období bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, než byl zatčen kvůli korupci. Kamaryt předloni získal hlavní cenu soutěže za snímek, kde zachytil tohoto politika jedoucího výtahem v soudní budově, jak hledí do objektivu přes úzké okénko výtahové šachty.

Čtyřicet tisíc návštěvníků každý rok

Další fotografie mapují například významné sportovní události, ničivé záplavy v tuzemsku, zásah proti účastníkům taneční akce Czechtek či demonstrantům proti Mezinárodnímu měnovému fondu, snímky z „vajíčkových útoků" na někdejšího premiéra Jiřího Paroubka nebo zásadní významné zahraniční politiky, kteří přijeli do Česka.

Část výstavy je věnována také práci českých fotoreportérů, kteří pořizovali snímky v zahraničí, třeba při konfliktech.

Czech Press Photo se koná pravidelně od roku 1995. Každý rok po vyhlášení soutěže následuje výstava nejlepších snímků, kterou podle Mrázkové každoročně navštíví kolem 40.000 lidí.

„Pro mě osobně jubilejní výstava znamená, že jsme to 20 let vydrželi a že jsme to za ty roky dotáhli až k akci, která je obecně uznávaná, oblíbená a lidmi hrozně navštěvovaná," dodala Mrázková. Výstava je v Křížové chodbě a Rytířském sále radnice.