Toto dílo je inspirováno románem 1984 od George Orwella, který krátce po druhé světové válce popisoval svět pod totalitní vládou Strany. Paralela se Sovětským svazem a jeho satelity včetně komunistického Československa byla až děsivá. Jistě si vybavíte výrok Velký bratr tě sleduje!

Divadlo Kalich.
Divadlo Kalich otevře novou letní scénu pod žižkovskou televizní věží

„Stejně jako autor ve třicátých a čtyřicátých letech dvacátého století s hrůzou předpovídal budoucnost, tak se i my díváme na náš zítřek, ale raději si z toho děláme legraci. Není to výsměch, ale pud sebezáchovy,“ uvedl autor a režisér aktuálního představení Jan Nosek Novák, který inscenaci 2084 označil jako „skorosatiristickou scifikomedii“.

Možná se všichni sejdem na Krymu

Podle tiskové zprávy do nového Divadla RePublika dorazila i poslankyně Věra Kovářová (STAN) nebo novinář Jan Tuna. Herec a hudebník Otakar Brousek mladší se stal kmotrem.

Tisková konference k 7. ročníku Sametového posvícení. 17. listopad je dnem za svobodu a demokracii, zbraně tohoto průvodu jsou satira ,masky a živá hudba, tentokrát s názvem 100 ROKŮ SATIRY: SITUACE JE NADMÍRU VÝTEČNÁ!  Slavnostní zahájení průvodu je 17.l
OBRAZEM: Centrem Prahy v sobotu projde satirický karnevalový průvod

„Přeji tomuto novému divadlu při nejmenším takhle plný sál. No, to také uvidíme podle cenzury, která určitě brzy vznikne, takže se možná všichni sejdeme na Krymu, kde pak už můžeme hrát cokoliv. Tak vám přeji, aby se vám tady dařilo, aby diváci přišli a aby se smáli i aby ty vaše vtipy chápali,“ pronesl Brousek junior.

Na další představení zvou i Ovčáčka

„Byli jsme nadšeni reakcemi publika během představení. Měl jsem radost ze spontánní děkovačky,“ dodal po premiéře režisér Nosek Novák. Mluvčí divadla Jan Julínek sdělil, že do nově vzniklého souboru se hlásí několik známých herců.

Čertí brko. Boží Hod zpestří v televizi Najbrtova dvojka Judit Bárdos a Jan Cina.
Úřad Čertova brka kazí satira

V sobotu 8. prosince (a pak dvakrát i v příštím roce) chystá Divadlo RePublika další představení - politický kabaret „Republiko má středisková aneb lukrativní nejistota“, kde účinkuje třeba Ivo Šmoldas. Autoři pozvali rovněž prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

„Chápeme, že jste se z časových důvodů nemohl účastnit představení zlínského divadla Ovčáček čtveráček. Rock café je Pražskému hradu nepoměrně blíže, tak věříme, že nám bude ctí Vás v divadle přivítat,“ stojí v otevřeném dopise, který Divadlo RePublika zveřejnilo na facebookové stránce.

Prezident Miloš Zeman odevzdal svůj hlas v komunálních volbách.
Ovčáček měl přednášku na VŠE. Proděkan: Je vtipný, někteří novináři mu i závidí