"Tentokrát jsem se nepral jen se sedmi nesmírně těžkými áriemi, které mne v této opeře čekají, ale i s vědomím, že celé třetí dějství neslezu z jeviště, což bude pro mne v podzimu mých let i pěkná fyzická zátěž," podotkl jednašedesátiletý tenorista Štefan Margita, který vystoupí jako Kapitán Vere a na premiéru ho přijde podpořit jeho manželka Hana Zagorová.

Národní divadlo.
V ND bude 18. ledna poprvé v Česku uvedena opera Billy Budd

Falešné obvinění


Opera je nastudována v anglickém originále, v představení jsou použity české a anglické titulky. Billy Budd obsahující pouze mužské charaktery patří k vrcholným hudebně-dramatickým dílům 20. století.

Vypráví příběh, který se odehrál na britské válečné lodi během napoleonských válek. Chlapec Billy se v něm stane předmětem nenávisti sadistického manipulátora, zbrojmistra Claggarta, jenž Billyho falešně obviní z podněcování ke vzpouře.

Opera. Ilustrační foto.
Soudobé opery diváky moc nelákají

Velkolepé mistrovské dílo 

Chlapec svého trýznitele neúmyslně zabije a je odsouzen k smrti. Kapitán Vere stojí před rozhodnutím, zda udělit milost nevinnému nebo dodržet válečný zákon.
Britský dirigent Ward, který působí mimo jiné jako šéfdirigent Sárského státního divadla v Saarbrückenu, považuje operu Billy Budd za "velkolepé mistrovské dílo, vyzařující obrovskou energii a sílu".

Pokračující práce Státní opery. Obhlídka staveniště Státní opery při kontrolním dni za doprovodu ministra kultury Daniela Hermana, ředitele Národního divadla Jana Buriana a vedoucího stavby Jana Křístka. Praha, 17.10.2017
Rekonstrukce Státní opery v plném proudu: Herci se na prkna vrátí v roce 2019

První nastudování pro Skotskou operu

Barytonista Bolduc bude v titulní roli Billyho Budda debutovat. Saks, který ztvární postavu Claggarta, má s touto operou řadu zkušeností. Poprvé ji nastudoval v roce 1991 pro Skotskou operu. Dvakrát se podílel i na její nahrávce, za tu pod taktovkou Daniela Hardinga získal cenu Grammy.

Premiéru opery Billy Budd dirigoval sám Britten v Londýně 1. prosince 1951. Roli Kapitána Vereho zpíval Brittenův životní partner, tenorista Peter Pears.

Národní divadlo. Ilustrační foto.
Nová divadelní sezona: nabídne divákům herce na trampolíně nebo slevu na operu