Už je to dvacet let, co Prahu začala dobývat multikina, která divákům nabízí množství kinosálů pod jednou střechou plných nejmodernější technologie, pohodlných sedaček i bohatého občerstvení. Tradiční biografy, které se postupně začaly vyprazdňovat, měly tehdy z kulturní mapy metropole nadobro zmizet.

Kina vstávají z popela

Jenže to se nestalo, některé z nich kritické období minulých let přežily, jiné nyní postupně vstávají z popela. Pražany opět začíná lákat autentická atmosféra sálů i odlišný výběr filmů, kde je oproti multiplexům dáván větší prostor například filmům oceněným na mezinárodních festivalech, nezávislým snímkům či dokumentům.

Lidé více zkouší nové zážitky 

„Pražané mají obecně v posledních letech čím dál tím větší chuť a odvahu zkoušet nové věci, ať už jde o restaurace, galerie nebo jako 
v našem případě kina. Lidé se více zajímají o to, co jedí, stejně jako se více zajímají 
o to, co sledují na plátně kina,“ poukazuje na možné důvody vyššího zájmu Jan Macola z produkční společnosti Mimesis Film, který je provozovatelem nově obnoveného Kina Pilotů.

Kino v Donské ulici

Právě on se zasadil o to, že se v Donské ulici v pražských Vršovicích začalo letos v dubnu po dvaceti letech znovu promítat na stříbrné plátno. Jenže rekonstrukce byla nakonec složitější, než Macola čekal, a to zejména kvůli tomu, že se rozhodl přebudovat původní rozlehlý sál na dva menší.

Přes různé komplikace však svého rozhodnutí ani dnes nelituje. „Odezva veřejnosti je velmi pozitivní. Často se u nás zastavují lidé, kteří mají s Kinem Pilotů spojené vzpomínky z dětství nebo mládí a mají radost, že Vršovice mají opět svoje kino,“ vypráví Jan Macola.

Praha 6 má znovu kino

Jen o půl roku dříve se do zrekonstruovaných prostor břevnovského hotelu Pyramida vrátilo legendární kino Dlabačov. Dnes je plně vybaveno digitalizovanou promítací technikou, navíc sem nově přibyla kavárna.

V současnosti je tak jediné fungující kino v osmdesátitisícové Praze 6, kromě filmů ale nabízí i divadelní představení a široký kulturní program.

„Pevně věříme, že se nám podaří vytvořit novou stálou kulturní scénu Prahy 6, která svojí programovou pestrostí uspokojí všechny věkové kategorie,” prohlásila již dříve zdejší produkční Kristina Charvátová.

Kino.Zdroj: DENÍK

Předtím se krátce starala o dramaturgii a provoz nedalekého Kina Ořechovka, které má za sebou více než osmdesátiletou historii. Jenže spor o budovu, kde biograf sídlí, vedl k tomu, že od začátku roku 2015 je sál prázdný, odpojený od topení a chátrá. Všechny pokusy o obnovu byly dosud marné a situace se pravděpodobně jen tak nezmění.

Místo sálu měly vzniknout garáže

Jasnější je proto budoucnost kdysi takzvaně premiérového Kina 64 U Hradeb 
v Mostecké ulici u paty Karlova mostu. Kulturní prostor zanikl v roce 2002, kdy zde nový majitel hodlal vybudovat podzemní garáže.

K tomu naštěstí nedošlo 
a od roku 2014 zde existují první snahy o záchranu. Od loňského léta pak začala samotná rekonstrukce, o kterou se stará Jan Čep. Chce zde otevřít nové společenské centrum zaměřené na film a vše, co s audiovizuální tvorbou souvisí.

Kdy by měl být provoz znovu spuštěn, říct ale zatím nechtěl. „Prostor 64 U Hradeb je obnovován, můžete se těšit na víc než kino,“ sdělil stručně iniciátor obnovy Čep.

Vznikla artová kina 

Kromě znovuobnovených biografů existují i ty, které svoji dlouhou historii nepřerušily a přetvořily se na takzvaná artová kina a své diváky často nachází mezi mladými. Sem patří například Kino Světozor, Aero, Atlas nebo Bio Oko, které je však ve špatném stavu.

Praha 7 proto v srpnu 
a září plánuje rekonstrukci za šest milionů korun, během níž dojde k obměně sedaček, novému uspořádání hlediště i k úpravě sezení na balkoně.

Naopak jiná legendární kina na nový život teprve čekají, jiné změnily svůj účel. Například z věhlasného Kina Blaník na Václavském náměstí je dnes divadlo Studio DVA.

Podobný osud potkal i nedaleké Kino Sevastopol, kde od roku 2001 sídlí Divadlo Broadway. Nuselské kino Morava poblíž náměstí Bratří Synků se pak přeměnilo na divadlo Komorní Fidlovačka.

kina. InfografikaZdroj: Redakce

Čtěte také: V Praze a Brně začíná přehlídka filmů z Karlových Varů a Cannes