Vybrané snímky budou moci filmoví fanoušci zhlédnout hned po Velikonocích v rámci regionálních ozvěn ve čtrnácti městech, a to od úterý 29. března do čtvrtka 21. dubna.

Závěrečný ceremoniál se konal už ve čtvrtek, kdy britský scenárista Peter Morgan převzal cenu Kristián za přínos světové kinematografii.

Současně organizátoři vyhlásili vítěze soutěže Nová Evropa, o kterém rozhodla 33členná laická porota. Získal ji režisér Rúnar Rúnarsson za islandsko-dánský film Vrabčáci – citlivý příběh o chlapeckém dospívání v přírodních kulisách islandského venkova.

Letos podruhé organizátoři pořádali vybrané projekce v CineStaru na Černém Mostě, o které byl ze strany diváků opět velký zájem. Dílčí projekce se uskutečnily také v kinech Lucerna, Aero a Dlabačov.

Slavnostní zahájení včetně úvodního filmu bylo letos poprvé ve Smetanově síni Obecního domu, v „nejkrásnějším kině Evropy", jak to charakterizoval prezident přehlídky Fero Fenič. Ten je s průběhem festivalu spokojen.

Každý rok s něčím novým

„I když by se zdálo, že po třiadvaceti letech už nemůžeme ničím překvapit, že festival je stabilní, což je pravda, přesto se každoročně snažíme přijít s něčím novým. Letos se nám to povedlo například tím, že Febiofest se rozšířil do 17 kinosálů, což je rekord. Trval o den déle, tedy devět dní, a uvedl deset premiér českých filmů či snímků s českou účastí, což je nejvíc v historii," řekl v pátek Fenič.

Z toho dva snímky měly dokonce světovou premiéru. „To je pro nás velmi dobrá zpráva, jsem z ní nadšen a zároveň vylekán, abychom splnili očekávání tvůrců, když nám své snímky svěřili. Vzkázali tak, že nás považují za nejlepší místo pro svůj start," dodal.

Podruhé se letos uskutečnila filmově-gurmánská sekce Culinary Cinema, která se koná ve spolupráci s festivalem Berlinale. Součástí přehlídky byl i hudební doprovodný program Febiofest Music Fest, přístupný zájemcům zdarma.

Podpora organizace Život 90

Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest každoročně podporuje charitativně zaměřené společnosti. Letos šlo o organizaci Život 90, která pomáhá seniorům v tísni způsobené zanedbáváním či domácím násilím. Festival jí věnoval 17.680 korun, což byla část ze vstupného vybraného na projekcích „charitativního partnerství".

Celkem Febiofest uvedl 150 filmů z 56 zemí, spolu s regiony jde o téměř šest stovek projekcí. 

 Čtěte také: Nabídka Febiofestu: 'cyničky' Emílie Vášáryové a 'Lauda' Daniela Brühla