Poprvé se ceny v podobě křišťálové trofeje s grafikou jedné z Janáčkových partitur budou udělovat 21. ledna příštího roku v Sále Martinů budovy HAMU na Malostranském náměstí v Praze.

S cenou v soutěžních kategoriích je spojena finanční odměna 100 tisíc korun. Za vznikem cen stojí společnost Voice of Prague spolu s bývalým ministrem kultury Besserem.

Kandidáty navrhují porotci 

„Klasická hudba postrádala prestižní ocenění, které by vyzdvihlo výkony českých hudebníků, ať už jde o pěvce, instrumentalisty, dirigenty nebo naše skladatele působící jak u nás, tak v zahraničí. Classic Prague Awards jsou formou uznání, kterou si česká klasická hudba zaslouží," uvedl Besser.

Do nominačních kategorií mohou vhodného kandidáta navrhovat porotci, pořadatel a partneři projektu. Odborná porota bude sestavená z uznávaných osobností klasické hudby. Tvoří ji houslový virtuós Václav Hudeček, sopranistka Gabriela Beňačková, skladatel Ondřej Soukup, klarinetista a pedagog Jiří Hlaváč a klavírista a pedagog Ivan Klánský.

Soutěž bude mít sedm kategorií 

Vítězové tří nominačních kategorií za rok 2016 talent roku, celoživotní přínos a propagaci české hudby v zahraničí budou oznámeni v lednu příštího roku.

Vítěze sedmi soutěžních kategorií sólistický výkon, komorní výkon, orchestrální výkon, vokální výkon, crossover projekt, soudobá kompozice a nahrávka roku vyhlásí v lednu 2018. Do těchto kategorií může vhodného kandidáta vedle poroty nominovat kdokoliv působící v oblasti kultury, kulturních institucí či médií.

Cenu mohou dostat i cizinci 

„Classic Prague Awards jsou určeny všem hudebníkům, interpretům, dirigentům, hudebním tělesům či hudebním skladatelům tuzemské scény. Za jedinou výjimku lze označit cenu za propagaci české hudby v zahraničí, která se bude udělovat cizincům a pouze výjimečně českým umělcům, kteří dlouhodobě a výrazně působí za hranicemi naší země," doplnil Besser.

Společnost Voice of Prague vznikla na podzim roku 2013 a je majitelem společností 4S Production a.s. a RKR s.r.o. Ty provozují a jsou držiteli vysílacích licencí rádií Expres FM a Classic Praha. Více informací a podrobná pravidla Classic Prague Awards se nacházejí na www.classicpragueawards.cz.

Čtěte také: Prolog festivalu Martinů nabídne Hudbu Hradní stráže a Policie ČR