Ten klapky maluje už jedenáct let. I tento dlouholetý člen činohry Národního divadla se vernisáže zúčastnil – v pátek oslaví neuvěřitelné devadesátiny.

Kolekce téměř 120 prací vznikla k 55. ročníku zlínské přehlídky, který se uskuteční od 29. května do 4. června. Kompletně bude prezentována na výstavě ve Zlíně a i letos poslouží dobré věci.

Tradice výstavy a dobročinné aukce klapek vznikla v roce 1998. Během dosavadních sedmnácti ročníků minisalonu bylo vytvořeno, vystaveno a vydraženo 1927 klapek, které prostřednictvím veřejných aukcí konaných v průběhu festivalu vydělaly bezmála 26 milionů korun, které byly využity při výrobě 214 studentských fil­mů. 

Zasloužený obdiv

Umělecky ztvárněné klapky vzbudily zájem a zasloužený obdiv na výstavách u nás i v zahraničí, když byly představeny například i v Bruselu a v Los Angeles.

Organizátorem projektu je od tohoto roku Nadační fond Filmtalent Zlín, založený pořadateli festivalu. Výtěžek je studentům českých a moravských filmových škol rozdělován na základě výběrového řízení.

Mohou do něj přihlásit své projekty, které po „předvýběru" odborníků budou prezentovat. Poměří se tak s ostatními a budou se snažit získat z celkového objemu finančních prostředků co možná největší díl.

Více informací naleznou zájemci na adrese www.zlinfest.cz.