Na zelené ploše na Vítězném náměstí, v Technické ulici a Národní technické knihovně nabídnou své expozice Akademie věd ČR (AV ČR), vysoké školy, volnočasové instituce a firmy. Chybět nebude ani populárně vědecká laboratoř pod širým nebem na téma Technologie hýbou světem.

"Na Festivalu vědy si můžete na vědu doslova sáhnout, a zjistit tak, že má rozmanité podoby a využití. Chtěli bychom také pomoci v rozhodování všem, kteří si vybírají zaměření budoucího studia," uvedla za organizátory Tamara Mašatová z Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy. Vedle něj za festivalem stojí pražská Vysoká škola chemicko-technologická a České vysoké učení technické, Akademie věd ČR a Národní technická knihovna.

Elektromotorky i elektroauta

Firma Valeo předvede automobil, který sám zaparkuje. Česká společnost Kuberg zase láká na elektromotorky pro děti a dospělé, projížďku elektroautem nabídne firma Schrack Technik. Exkurze do různých vědních oborů připravilo deset ústavů AV ČR. Například v Ústavu dějin umění si zájemci budou moci vyzkoušet fotografování uměleckých děl nebo vyvolávání fotografií klasickou mokrou cestou.

Fyzikální ústav zase předvede mlžnou komoru, v níž lze vidět dráhy protonů, i lasery jako unikátní zdroje světla. Ve stánku Astronomického ústavu bude možné zhlédnout, jak sestavit kosmickou sondu a jak vypadá Slunce.

Nádražka v Dejvicích.
Nádražka v Dejvicích má problém. SŽDC jí chce zdvojnásobit nájemné

Návštěvníci se budou moci na chvíli stát řidičem tramvaje na trenažéru pražského dopravního podniku nebo sportovním analytikem za pomoci elektronické tužky České televize. Své expozice dále předvedou například Česká zemědělská univerzita, spolek Life Rescue, ČVUT nebo Pražské vodovody a kanalizace.

V Národní technické knihovně se bude v odpoledních hodinách konat také veřejná debata na téma Sucho a vedro - můžeme si za to sami? Diskutovat se bude o počasí a jeho předpovědi, změnách klimatu a ekosystému.

Loni Festival vědy navštívilo 15 tisíc lidí, vstup na akci i doprovodný program je zdarma.

Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu
Psychiatrička pomáhala synovi Babiše v kauze Čapí hnízdo. Teď může být starostka