„Jde o unikátní, dosud neznámé fotografie z Čapkova mládí, jeho veřejné činnosti i soukromého života a také například o obsáhlý konvolut portrétů Čapkovy manželky Olgy Scheipflugové, které pocházejí z tehdejších nejvýznamnějších fotografických ateliérů jako Drtikol, Schlossser-Wenisch, Balzar, Langhans, Bruner-Dvořák, Illek & Paul a další," řekl radní Prahy 10 Bohumil Zoufalík.

Odborníkům se tak dostaly do rukou Čapkovy školní a maturitní fotografie a snímky jeho rodinných příslušníků, fotografie dokumentující jeho přátelství s Tomášem Garriguem Masarykem či jeho práci pro PEN klub, ale také snímky pořízené při jeho cestách po Evropě, pobytech na Strži, výletech do okolní přírody a za přítelem Václavem Palivcem na zámek Osov a mnohé další.

Na řadě snímků Čapka doprovází jeho pozdější manželka Olga Scheinpflugová. Ta je zachycena i na řadě portrétů, jak oficiálních, tak hereckých, na nichž pózuje v kostýmech svých divadelních či filmových rolí.

Vilu po Karlu Čapkovi koupila radnice Prahy 10 od dědiců jeho manželky včetně zachovaného původního vybavení a Čapkovy pozůstalosti. Nyní v domě finišuje inventarizace všech předmětů, která postupuje od sklepa do podkroví. Nesmírně cenné fotografie badatelé objevili v prostoru před trezorem ve spisovatelově podkrovní pracovně.

Patnáct archivních kartonů

Zvětšeniny i negativy byly v minulosti tematicky utříděny a přechovávány ve zhruba 15 archivních kartonech. Kartony sice citlivé bromostříbrné fotografie chránily před světlem, ne však před mechanickým poškozením, například poškrábáním, hrozícím vzhledem k tomu, že snímky byly položeny jeden na druhém. Zajistit jim po dokončení inventarizace potřebnou péči a ochranu bude jedním z dalších úkolů expertů.

Karel Čapek byl talentovaným amatérským fotografem, jeho snímky provázejí například i jeho slavnou knížku pro děti Dášeňka. Čapkovo fotografické dílo je v současnosti velmi ceněné, k čemuž přispěla i řada publikací a výstav. Jedna z nich se právě nyní koná v Národním technickém muzeu.

S vystavením právě objevených fotografií počítá i radnice Prahy 10. „Stejně jako loni, kdy jsme uspořádali výstavu předmětů z Čapkovy vily, chceme i letos na podzim umožnit milovníkům Čapkova díla seznámit se s novými nálezy ještě předtím, než vilu zrekonstruujeme a tak zpřístupníme veřejnosti," podotkl radní Zoufalík.