Běh pro Paraple se koná od roku 2000 na podporu lidí, kteří běhat nemohou. Závodí dospělí i děti na stometrové trase, kterou mohou zdolat po svých, na vozíku, děti na koloběžkách, rodiče s kočárky nebo jakkoliv jinak. Od roku 2014 je součástí akce také běh na čtyři kilometry.

V doprovodném programu je pro děti připraveno divadélko Romaneto, vystoupení kouzelníka, malování na obličej nebo opičí dráha, kde si budou moci vyzkoušet svou zručnost při jízdě na vozíku. Celé rodiny se mohou zapojit do výtvarných workshopů nebo vyzkoušet ukázky sportovních trenažérů. Program začne ve 14.00 hodin, jeho kulturním vrcholem bude od 19.00 hodin koncert kapely Divokej Bill.

Aukce pro Paraple 

Aukce devíti obrazů a jedné sochy pro Centrum Paraple vynesla přes 400 tisíc korun pro hendikepované. Dražily se jako součást dnešního aukčního dne aukční síně Vltavín a aukční galerie Kodl na pražském Žofíně, celý výtěžek půjde na účet centra. Nejvíc dražitelé bojovali o dílo umělce Pasty Onera, z vyvolávací ceny 25 tisíc korun se prodejní cena vyšplhala až na 76 tisíc korun. Odpoledne ještě Paraple pořádá v Letenských sadech charitativní běh.

Předchozí dvě aukce v loňském roce vynesly Centru Paraple podle koordinátorky jeho fundraisingu Aleny Kábrtové téměř 1,6 milionu korun. Dnes k nim přibylo mimo jiné 76 tisíc korun za dílo Pasta Onera, výtvarníka, který se stal uznávanou postavou pražské writerské scény.

Jeho tvorba spočívá v pop-artových akrylových malbách a ambiciózních prostorových objektech. Dražily se také například obrazy Jana Pištěka, Martina Mainera, Ivana Bukovského nebo Ivany Lomové, soška Jaroslava Róny nebo lept na papíře fotografa Františka Drtikola.

Výtěžek z prodeje prvních deseti obrazů a výtvarných děl půjde na pomoc lidem na vozíku s poškozením míchy. Právě těm a jejich rodinám Centrum Paraple pomáhá zvládnout těžkou situaci a vrátit se do aktivního života. Nabízí poradenství, sociální rehabilitaci, sportovní kurzy i tematické programy.

Čtěte také: Romský festival Khamoro začne koncertem na náplavce