„Dosavadní zkušenosti s otevřením Základní umělecké školy na Trhanovském náměstí v Praze 10 seniorům ukázala, že je o tuto službu velký zájem. Proto jsme přistoupili k rozšíření akademie po celém hlavním městě," doplnila.

Na jednotlivých základních uměleckých školách se mohou zájemci hlásit do tříletých kurzů v průběhu září. Senioři se tak budou moci vzdělávat například ve výtvarném umění, hře na hudební nástroje a hudební teorii, tanci či divadlu. Zároveň nebudou muset procházet žádným přijímacím řízením, kurzy jsou otevřeny pro všechny.

Zkvalitnění života v důchodovém věku

„Cílem ojedinělého projektu je podnítit v seniorech zájem o aktivní trávení volného času a seberealizaci, zapojit je do kulturního a sociálního života v metropoli a rovněž posílit jejich duševní i fyzickou kondici, k čemuž umění a kultura výrazně pomáhají. Akademie vhodným způsobem doplní stávající síť sociálních služeb o nástroj zkvalitňování života osob v důchodovém věku," vysvětlila pražská radní pro sociální politiku Irena Ropková.

Zatím je do projektu zapojeno šest škol, číslo však nemusí být konečné. „V horizontu tří let počítáme s rozšířením sítě o další základní umělecké školy, pokud bude ze strany veřejnosti i těchto institucí zájem," doplnila Ropková.

Projekt je podle ní přínosný nejen pro seniory, ale také pro lektory škol a žáky. „Žáci se dostanou do pravidelného kontaktu se seniory a budou vedeni k úctě ke starším lidem. Projekt podpoří mezigenerační solidaritu a komunikaci," míní Ropková.

Školy, které nabízí kurzy:1) ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4
2) ZUŠ Jižní Město, Praha 4
3) ZUŠ Štefánikova, Praha 5
4) ZUŠ Charlotty Masarykové, Praha 6
5) ZUŠ Bajkalská, Praha 10
6) ZUŠ Trhanovské náměstí, Praha 10