K dispozici je 998 kusů vydání. Do Česka vypravilo nakladatelství šest knih, přičemž pořizovací cena jedné je přibližně 300 tisíc korun včetně speciálního čtecího pultíku. „Výtěžek z prodeje knihy bude jednak financovat celou její přípravu a výrobu, kterou fotograf Laird strávil deset let v Tibetu, a honorářový výtěžek půjde na nadaci jeho Svatosti dalajlamy, která slouží pro další šíření myšlenek buddhismu a vzdělanosti ve světě," řekl novinářům Juraj Heger, majitel nakladatelství Slovart.

Herbert Slavík
Výstava Tváře Česka je deníkem fotografa Herberta Slavíka

Fotograf podstoupil duchovní cestu

Fotograf Laird cestoval po Tibetu deset let. Během nich podstoupil duchovní cestu, aby mohl vstoupit do přísně střežených svatyň a klášterních komplexů zapsaných v UNESCO a spatřit to, co do té doby mohli vidět jen vysvěcení buddhističtí mniši. Podařilo se mu zvěčnit nástěnné malby staré tisíce let. Ve spolupráci s nakladatelstvím Taschen pak vznikla kniha, jejíž stránky široké 70 centimetrů mapují desítky těchto maleb. Nejstarší z nich vznikla v roce 633.

Laird malby fotil na několik etap pomocí speciální multiobrazové digitální technologie. Mohl tak zachytit každý milimetr stěn, jejichž šířka někdy dosahovala až deseti metrů. Kniha má 500 stran a její autenticitu podtrhuje použití pravého zlata.

Letos do zahraničí cestovat nebude

Tibetský duchovní vůdce dalajlama v březnu oznámil, že již letos nebude cestovat do zahraničí. Podle zpravodajského serveru CNN buddhistický duchovní stárne a je vyčerpaný. Podle svého mluvčího je ale dalajlama zdravotně v pořádku a po Indii, kde žije v exilu, uskutečnil několik cest.

Před čínskou ambasádou v Praze se sešly zhruba dvě stovky lidí na podporu lidských práv v Tibetu.
Před čínskou ambasádou se konal happening na podporu Tibetu

Desítky let šířil dalajlama buddhistické učení po celém světě a zároveň se snažil při svých cestách přesvědčit politické vůdce, aby vyvíjeli tlak na Čínu a přiměli ji dát Tibetu větší autonomii.

V Česku byl naposledy v roce 2016

Dalajlama pobývá v exilu od neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě z roku 1959. Opakuje, že chce pouze větší autonomii pro Tibet a skutečné náboženské, politické a kulturní svobody. Peking ale považuje dalajlamu, nositele Nobelovy ceny za mír za rok 1989, za nebezpečného separatistu.

Betlémská kaple.
Betlémská kaple si připomněla 603. výročí upálení Jana Husa

V České republice byl dalajlama naposledy v říjnu 2016, kdy vystoupil na konferenci Forum 2000, kterou před 20 lety založil tehdejší český prezident a dalajlamův blízký přítel Václav Havel.