„Jeho představení Fractus V se zabývá rozmanitostí na scéně i v životě a ukazuje, že rozdílnost může i spojovat," řekla dnes novinářům ředitelka pořádající organizace Tanec Praha Yvona Kreuzmannová. Festival potrvá celý měsíc v Praze i v regionech, uvede asi dvacítku zahraničních hostů a přibližně stejně domácích tvůrců.

Festival se odehraje na osmi pražských scénách 

„V uplynulé sezoně jako by choreografové odskočili od hlavního proudu, který se žene kupředu a hledali si vlastní témata," uvedla taneční publicistka Nina Vangeli k České taneční platformě. Představí celkem devět inscenací, které dramaturgická rada vybrala z 37 přihlášených děl.

Festival se mezi 6. a 9. dubnem odehraje na osmi pražských scénách a na závěr udělí ceny pro nejlepší taneční inscenaci a tanečníka roku, udělí se i cena za světelný design a ocenění pro manažera v taneční oblasti.

Diváci mohou navštívit i kurz technik štěstí 

Diváky čeká přehlídka tanečně-pohybového, divadelního i hudebního umění. Poté, co se na začátku festivalu nechají fyzicky provést přítomností, mezilidskými vztahy a jinými dobrodružstvími v projektu Jara Viňarského a Petry Tejnorové You Are Here, mohou zažít experimentální choreografií Jiřího Bartovance Svěcení jara, aby mohli později navštívit kurz základních technik štěstí pro čtyři tanečníky a skladatelku Beatu Hlavenkovou - inscenaci Flow, která je již třetí společnou prací režiséra Jiřího Havelky a souboru VerTeDance, říkají pořadatelé.

Čtěte také: Jaro přinese české i mezinárodní taneční přehlídky

Festival se uskuteční i v Drážďanech a Lipsku

Na programu jsou hned dvě dámská sóla s efektivním hudebním doprovodem, jedno uvede Martina Hajdyla Lacová, druhé Tereza Hradilková. Protipólem obou sól je projekt souboru Spitfire Company s názvem Constellations I. Before I Say Yes, v němž tančí pět tanečníků za doprovodu živé hudby Orchestru Berg.

Festival Dance transit se po Praze uskuteční v Drážďanech a Lipsku. Jeho pražská část nabídne 10. až 12. dubna ukázku české a německé taneční tvorby a také první české uvedení populárního konceptu, battlu tanečních stylů, uvádějí pořadatelé. Floor od Fire - Battle of Styles na jeviště přivede různé taneční styly - současný tanec, balet, break dance, folklor - i taneční osobnosti z Česka i Německa.