„Už to, že se ze tří stovek evropských dokumentů dostala do nejužšího výběru, je úspěch. Vzhledem k tomu, že letošek je ‚uprchlický', domnívám se, že oceněn bude snímek s touto tematikou," řekla novinářům. V roce 2008 ji ocenila Evropská filmová akademie za dokument René.

Snímek vznikl v koprodukci s ČT

„Snímek Strnadovi se v kinech objeví v lednu, vznikl ve společnosti Negativ v koprodukci s Českou televizí," uvedla Třeštíková. V pondělí o něm hovořila na setkání v pražském Světozoru věnovaném připravovaným projektům. Večer završila předpremiéra snímku Martina Ryšavého Slepý Gulliver. Renomovaný filmař, pedagog FAMU a držitel ceny Magnesia Litera se v něm vydal do Ruska, na Ukrajinu i za jedním pražským optikem.

Zájem mají i ve světě

Třeštíková zachytila už svatbu Ivany a Václava Strnadových v roce 1981 a sledovala jejich osudy až do dneška. „Na počátku šlo o dva studenty architektury se skromnými plány v socialistickém Československu. Po převratu v roce 1989 začali podnikat s prodejem židlí, vychovali pět dětí, zažili chvíle dobré i zlé. Dnes šedesátníci se ohlížejí za svým životem," řekla filmařka. Strnadovi jsou druhým nerozvedeným párem z celkem šesti, které sledovala.

Poprvé se objevili v první části Manželských etud, kterou vysílala Česká televize v roce 1987. „Pak jsme na to navázali v roce 1999, bylo to odvysíláno o sedm let později. Nyní jde o třetí pokračování, z něhož jeden příběh bude určen pro kina," uvedla. Upozornila na zájem festivalů ve světě, neboť časosběrných projektů mnoho nevzniká.

V listopadu přijde do kin Krtek a Lao-c'

V listopadu uvede Filip Remunda do kin snímek Krtek a Lao-c'. Natáčení ho zavedlo až do čínských továren a smogem zalitých měst, kde pátral po tom, co nás s Číňany spojuje i rozděluje. Jeho mladý kolega Lukáš Kokeš ve filmu Nic jako dřív přibližuje život teenagerů z měst českého příhraničí. Zajímalo ho, do jaké míry jsou zajatci svého okolí a rodinných předobrazů a nakolik jsou schopni stát se tvůrci vlastních osudů. Do kin film přijde na jaře.

Děti online nazvala režisérka a producentka Kateřina Hager dokument, ve kterém ukáže příběhy tří dětí z generace „digitálních domorodců", pro které je internet zdrojem zábavy, komunikace i nových rizik. Jsou jimi talentovaný dvanáctiletý youtuber potýkající se s nečekanou slávou i projevy nenávisti na internetu, třináctiletý fanoušek počítačových her a dívka, která se na sociální síti stala obětí sexuálního agresora. „Cílem bylo ukázat kouzlo internetu z perspektivy dnešních dětí a upozornit na rizika, s nimiž se mohou v kyberprostoru setkat," uvedla.

Čtěte také: Herec a režisér Jiří Ornest oslaví sedmdesátiny