Za pomoci akrobacie, žonglování, tance a balančních technik studenti a protagonisté inscenace provedou diváky příběhem i prostory Vyšehradu. Chtějí diváky přesvědčit o tom, že staré české pověsti nepatří jen do knihovny a na seznam povinné literatury.

Lidé uvidí akrobacii praotce Čecha, skok Horymíra se Šemíkem, siláka Bivoje, vizionářskou Libuši i strašlivou dívčí válku, řekla o představení koordinátorka projektu Barbora Adolfová.

Představení na magických místech 

Představení vzniká v prostorách Cirqueonu, centra pro nový cirkus v Nuslích, a přímo na Vyšehradě – v parcích, na hradbách, v katakombách a v sále Gorlice.

Divadelní režisér Filip Jevič si za svoje asistenty zvolil lektory Cirqueonu Katku Klusákovou a Pavlu Rožníčkovou (Cirkus TeTy) a Adama Jarchovského (Bratři v tricku), kteří v představení sami vystoupí.

Cirqueon – Centrum pro nový cirkus je zastřešující organizace pro podporu a rozvoj nového cirkusu v České republice a je členem podobně zaměřených mezinárodních organizací.

Nový cirkus v Česku 

Poskytuje informace o domácím i evropském dění na poli nového cirkusu, podporuje projekty nového cirkusu v ČR i rozvoj cirkusových dovedností profesionálů i široké veřejnosti.

Filip Jevič vystudoval herectví a režii na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU a studoval i fyzioterapii na 2. lékařské fakultě UK. Od roku 2004 hraje v divadle Minor, od roku 2013 stojí za koncepcí barokní noci na zámku Český Krumlov.

Z historie Vyšehradu 

Kasematy vyšehradské pevnosti jsou zpřístupněny v délce asi jednoho kilometru, ač jsou mnohem rozlehlejší. Po několika stovkách metrů ústí do vysoké místnosti o rozloze 330 metrů čtverečních, která bývala shromaždištěm vojska, skladem potravin a munice.

Plnil také úlohu protiletadlového krytu. Dnes je sál Gorlice galerií šesti soch z Karlova mostu. Na jaře a v létě se v Gorlici odehrávají výstavní a divadelní projekty.

Čtěte také: Mezinárodní festival Letní Letná začne 18. srpna