„Je-li právem ministra bezdůvodně ředitele příspěvkových organizací ministerstva odvolávat, tak je jistě možné je stejně bezdůvodně i jmenovat, zvláště když důvody jsou nasnadě jako v tomto případě," stojí v petici.

Odvolaný ředitel Národní galerie Praha Jiří Fajt hovoří na zahájení výstavy děl Josefa Šímy 18. dubna 2019 ve Valdštejnské jízdárně v Praze.
Policie zastavila stíhání bývalého šéfa Národní galerie, stát se omluvil

„Protože došlo k evidentnímu pochybení ze strany státu, na jehož základě byl občansky i pracovně zásadně poškozen Jiří Fajt, žádáme o revizi rozhodnutí bývalého ministra kultury Antonína Staňka ve věci výpovědi Jiřího Fajta z místa ředitele Národní galerie Praha a o jeho návrat do této funkce," uvedli iniciátoři petice. Kromě Davida ji podepsali třeba Václav Marhoul, Petr Nikl, Jaroslav Róna nebo František Skála.

Odvolání bylo náhlé

Staněk odvolal náhle loni v dubnu Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa s odkazem na údajná velká hospodářská pochybení. Záhy na oba podal také trestní oznámení. Fajt obvinění opakovaně odmítal, postavily se za něj desítky ředitelů zahraničních muzeí a tisíce lidí v tuzemské petici.

Policie oznámení na Soukupa odložila už loni v listopadu, nedávno také odložila dvě trestní oznámení podaná Staňkem na Fajta. V úterý se stát prostřednictvím ministerstva kultury Fajtovi omluvil.

Ničemné politické hry: Fajt vs. Staněk

Ministerstvo uvedlo, že Staněk jako důvody Fajtova odvolání uvedl informace, které neměly oporu ve skutkovém stavu věci. „Ministerstvo kultury České republiky uznává, že tím byla způsobena újma na profesní a osobní pověsti a cti pana Jiřího Fajta, jakož i na jeho dobrém jménu," uvedlo ministerstvo.