Světový den knih a autorských práv stanovila na 23. dubna mezinárodní organizace UNESCO, Den knihy bez daně pak zorganizoval Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN). Cílem „happeningu" bylo upozornit veřejnost na vysokou sazbu DPH u knih v České republice, která je v současnosti patnáctiprocentní.

„Ve srovnání s vyspělými evropskými zeměmi je u nás daň na knihy vysoko nad průměrem. Za optimální sazbu DPH na knihy považujeme výši 5 procent," vysvětlil na serveru www.knihybezdph.cz předseda představenstva SČKN Martin Vopěnka.

Nejen levnější publikace, ale také literární setkání - tak vypadal „knižní den" v pražském knihkupectví Luxor, kde se se svými fanoušky sešel norský spisovatel Thomas Enger. V rámci podvečerní autogramiády, na kterou dorazili čtenáři populární severské krimi všech generací, autor pokřtil svoji nejnovější knihu v českém překladu Instinkt dravce.

„Mohl byste nám říci, jak celá vaše kriminální sága dopadne?" dotázala se spisovatele zvídavá čtenářka. „Můžu, potom vás ale budu muset zabít," odvětil s lišáckým úsměvem Enger a při křtu knihy pronesl lámanou češtinou symbolické „Na zdraví".

Rozhovor s norským spisovatelem Thomasem Engerem

Spisovatel Thomas Enger. Jak se vám líbí v Praze a vůbec ve zdejším knihkupectví?

Koukám, že je to jedno z největších knihkupectví, v jakém jsem kdy byl. Moc se mi tu líbí, stejně jako v celé Praze.

Měl jste možnost prohlédnout si město?

Strávil jsem tu čtyři dny, takže jsem měl čas projít si Prahu a užít si to tu. Nejsem zde ale poprvé, už jsem Prahu jednou navštívil, a tak jsem si již nemusel prohlížet všechny památky. Spíše jsem čerpal atmosféru.

Co se vám na Praze líbí?

Staré Město - historické centrum. Líbí se mi, že to tam i přes tu dobovou atmosféru velmi žije, na ulicích se hraje a zpívá jazz… Jednou bych se sem ještě chtěl vrátit s celou rodinou.

Inspirovala vás Praha k další literární tvorbě?

Spíš než vyloženě městem se nechávám občas inspirovat konkrétním zákoutím, uličkou nebo domem, kde se může nějaká scéna odehrát. Nyní ale tímto způsobem neuvažuji, protože jsem dopsal čtvrtou knihu, a ta pátá, která zbývá k završení série, se bude odehrávat v Oslu.

Jaké další literární „výlety" vás po Praze čekají?

Je toho v plánu spousta, ale úplně všechny si je nepamatuji. Příští měsíc poletím například do kanadského Toronta, v červnu mě čeká také návštěva knižního festivalu ve Skotsku.

Vaše detektivky jsou u českých čtenářů velmi oblíbené. Máte naopak vy nějakého oblíbeného českého autora?

Bohužel jsem moc knih od českých autorů nečetl, ale pokud v Čechách dostanu doporučení na nějakého dobrého, budu se zajímat více.

Co podle vás musí mít kniha, která dokáže oslovit čtenáře po celém světě?

Nejdůležitější je hlavní postava - čtenář se s ní musí ztotožnit, mít ji rád, soucítit s ní. Musí ho zajímat, čím si ta postava v životě prochází, musí být něčím přitažlivá. Základem je, aby byl čtenář neustále zvědavý a napjatý, co čeká hlavní postavu dál. Čtenáři severských detektivek toho už většinou hodně viděli, slyšeli a četli, a jen tak něco je nepřekvapí. Mají docela náročné požadavky a o toho se odvíjí, že jim je pak autor musí naplnit.

Čtěte také: Spisovatel Thomas Enger: Manželka je sekretářka. Radí mi se zápletkami