V chatové osadě tráví čas mezi přáteli učitelka v penzi Marie. Pečuje o bývalou kolegyni, jež je vážně nemocná, a s lidmi se snaží vycházet slušně. Neomalené chování omladiny, rušící hlučnou zábavou do pozdní noci, ji s ohledem na kamarádku trápí. Mnohem více ji ale sužuje arogance podnikatele Macha, jenž sleduje vlastní zájmy o pozemky chatařů a jehož zvůli kryje i paní starostka.

Když přeteče pohár, rozhodne se Marie k šílené akci. Vždy slušná stará paní, v očích své dcery slabá žena se stařeckým třasem, si opatří brokovnici a hodlá s lobbistou zatočit. „Co kdyby prostě nebyl…“ řídí se heslem své kamarádky.

Jako Hana a Marie. Iva Janžurová a Pavlína Štorková v baladě Štědrý den.
Iva Janžurová: Uvědomila jsem si krásu Erbenova díla

Motiv rozzlobené důchodkyně sahající ke grotesknímu činu je příznivý. Nabízí vděčný situační humor a v Ivě Janžurové našel interpretku zkušeně nakládající s různými polohami své role.

Horší je to s vyprávěním a manévrováním mezi komediální stylizací a kritickým sociálním nábojem, o nějž se Bajgar (také autor scénáře) evidentně pokouší.

Komika funguje

Sporný je už úvod filmu, kdy zcela zbytečně v jakési časové smyčce v autobazaru nastíní situaci. Nebo dialog s Bohem, který příběh nikam (ani v humoru) neposouvá. Některé charaktery a motivy jsou vykonstruované a klišovité (učitelka s rakovinou, svobodná matka s dcerkou epileptičkou, zastřelený psík).

Solidní zábavu film nabízí v lidsky obyčejných situacích (hrdinčina tréninková pasáž se střelbou a sportovním oblečkem) a vtipných dialozích, kde je paní Ivě ideálním partnerem Pavel Liška coby někdejší Mariin žák a kde se jejich role při výuce se zbraní půvabně obracejí. Nebo slovní bitka v Machově obýváku, kterou si herci vskutku užili.

Zdroj: Youtube

"Janžurka" je tahák pro diváky

Škoda že v této komediální poloze režisér film nedrží celou dobu a že se dopouští krajností (včetně závěru s ohněm, jímž „vyřeší“ zlo ztělesněné Machem).

Bajgarův debut Teorie tygra byl slibný, Teroristka působí rozpačitě. Iva Janžurová silou herecké zkušenosti, škálou humoru a životního nadhledu svou linku naštěstí udržela. A hlavně kvůli ní stojí za to do kina jít.

Hodnocení Deníku: 60 procent.