Zdeněk Svěrák s kosou pronášející u Cimrmanů věcně: „Věřte, není nic trapnějšího, než když mě přivolají k mrtvole, která nezanechá závěť. To bych ji nejradši zabil."

Ale také hlouček žen truchlících na hraně hysterie nad ztrátou bližního. To vše je smrt. Záleží na úhlu pohledu.

Národní muzeum teď přichází s novým cyklem, v němž se chce právě tomuto tématu obsáhle a pod různou optikou věnovat. První výstavu nazvali kurátoři Smrt kmotřička a otvírají ji v úterý 17. června v Českém muzeu hudby.

Konečná fáze našeho života se tu představuje jako inspirace skladatelů, malířů a spisovatelů prostřednictvím nejrůznějších děl - z literatury, hudby, divadla, filmu či výtvarného umění od středověku do současnosti.

Soubor expozic navazuje na úspěšné výstavy z cyklů Monarchie a Peníze. V šesti pražských objektech Národního muzea se návštěvníkům otevře citlivé téma smrti, představené především jako nedílná a nezbytná součást naší existence.

Doprovodný program- komentovaná prohlídka: 19. června od 16 hodin
- série koncertů v běžně nepřístupných hřbitovních kaplích: od poloviny září
- vystoupení Jaroslava Hutky: 2. října
- vystoupení Přemysla Ruta (Písně hřbitovní a Písně kramářské): listopad a prosinec

Výstavy se zaměří na koloběh života a smrti v přírodě a zároveň přiblíží nejširší kulturní a společenské oblasti se smrtí spjaté.

„Smrt je v současné společnosti často opomíjené, ale nesmírně silné téma. Naším výstavním cyklem nechceme vyvolávat žádnou senzaci. Naopak. Smrt sama o sobě souvisí se vším živým, a proto ji chceme ukázat především jako součást veškerého Jednotlivé výstavy z nového výstavního cyklu přiblíží fenomén smrti ze všech možných úhlů. Doufáme, že naše návštěvníky nevyděsí, ale naopak přimějí zamyslet se nad životními hodnotami a smyslem naší existence," potvrzuje Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

Ten připouští, že i v interních debatách mezi pracovníky muzea nebyla vždy shoda, zda toto téma otevřít veřejnosti.

Prostory bývalého kostela sv. Máří Magdaleny na čas zaplní zřídka vystavované předměty ze sbírek Národního muzea, ale také významná díla zapůjčená předními kulturními institucemi České republiky.

K vidění jsou památky lidové slovesnosti, iluminace na téma tance smrti z období renesance, barokní kancionály, unikátní kresby umělců, kteří prošli koncentračními tábory, ale i exponáty ze současnosti.

Najdeme tu v různých formách Erbenovu Kytici, třeba jako komiks, originály partitur Dvořákova Requiem či Sukovy symfonie Asrael, hudební ukázku z opery Smrt kmotřička od Rudolfa Karla, unikátní kresby Josefa Čapka z koncentračního tábora, originály Olbrama Zoubka, Vladimíra Franze nebo Karla Stádníka či masivní náhrobky zapůjčené Správou pražských hřbitovů, z nichž neobyčejným příběhem vyniká takzvaná Svatá holčička - známá jako symbol ochrany malých dětí.

Expozice na pražském Újezdě bude otevřena do 23. února 2015, postupně na ni navážou další výstavy.

Další akce během roku- První světová válka: prolog k 20. století (Nová budova Národního muzea)
- Onen svět (Národopisné muzeum - Musaion)
- Rituály smrti (Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur)
- Fabrica et Funeralia (Lapidárium)
- Smrt a Smrtelné slasti (Nová budova Národního muzea)
- Pohřby slavných (Národní památník na Vítkově)