Chybět nebudou filmové projekce věnované Smetanově tvorbě, projížďky po Vltavě za zvuků Smetanovy stejnojmenné symfonické básně a komentované prohlídky muzea, ve kterém bude k vidění i jeho nejmladší přírůstek - originál Smetanova dopisu klavírnímu virtuosovi a skladateli Alexandru Dreyschockovi z roku 1859.

Československé legie
Kupkův obraz, uniformy, zákopová lucerna. Československé legie připomíná výstava

Akce se koná v rámci oslav 200 let od založení Národního muzea, pod které prostřednictvím Muzea české hudby spadá i Muzeum Bedřicha Smetany. Její úvod bude patřit dobovým tancům v podání skupiny The Wings, poté to bude například koncert Českého saxofonového kvarteta, které zahraje známé melodie Smetany a dalších autorů v úpravě pro čtyři saxofony.

Den otevřených dveří ve Smetanově muzeu ukončí klavírní koncert Aleny a Michala Grešlových, kteří přednesou vybrané symfonické básně ve skladatelově čtyřruční úpravě. Vedle toho je na programu projekce dokumentu Barenboim: Smetana - Má vlast a filmu Vltava - I nejmenší pramen zpívá.

Pro děti jsou připraveny dílny, ve kterých si mohou zahrát na návrháře a scénografy nebo si mohou vytvořit rodokmen své a Smetanovy rodiny. Také si mohou zasoutěžit v pexesu a puzzlích s motivy Smetanových oper. Více informací o programu k oslavám 200 let od založení Národního muzea je na webu www.nm.cz.

Ilustrační foto.
Balet pod širým nebem. Umělci v Praze ztvární Smetanovu Mou vlast