Už před budovou muzea jsou funkční repliky několikametrových středověkých strojů, geniálních ve své myšlence a jednoduchých v provedení. Dřevěný jeřáb sloužil ke zdvihání kamenných bloků a masivních trámů. Šlapací kolo, jehož pomocí se navíjelo lano jeřábu, poháněla lidská síla. Dalším vystaveným strojem je replika beranidla sloužícího k zatloukání kůlů do země. Tak se zpevňovaly břehy či zakládaly stavby v nestabilním terénu.

„Nejvýznamnější český panovník a římský císař Karel IV. zvolil Prahu za sídelní město říše a učinil z ní centrum evropské kultury a vzdělanosti. K jeho mimořádným počinům patří založení Nového Města pražského, rozloženého na ploše 360 hektarů. Vznikalo rychle s jednotnou ideovou koncepcí," uvedl generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. Upozornil, že centry města se stala rozlehlá náměstí a nové ulice byly nebývale široké.

Dílo, které ohromuje

Výstava zachycuje atmosféru středověkého staveniště, kde během necelých dvou let vzniklo tři a půl kilometru opevnění. Návštěvníci si prohlédnou část rozestavěné hradby postavené podle původní technologie autentickým materiálem. Zmapována je celá technologie stavby a její fáze od lámání kamene, přes jeho zpracování po dopravu.

„Ačkoliv byla většina prací prováděna ručně či jednoduchými mechanismy, vzniklo dílo, které dodnes ohromuje precizní organizací práce, znalostí materiálů a technologií a dovedností tehdejších řemeslníků," řekl jeden z autorů výstavy Jakub Chaloupka.

Výtvarné pojetí aranžovaných dílen je inspirováno zobrazeními z doby vrcholné gotiky, která přibližují život a práci tesařů, kameníků, zedníků a kovářů. Návštěvníci se mohou seznámit s dobovými nástroji, mezi nimiž jsou i originály středověkých seker.

Vzácné dobové předměty

Stavitelské úspěchy doby Karla IV. na výstavě přibližují vzácné dobové předměty. Z fragmentů středověké brány hradu Bečova je sestaven průchod, kterým návštěvníci procházejí. Rozměrným exponátem je gotický klenební svorník z chrámu sv. Víta na Pražském hradě s původní polychromií. Vystavena je i část pískovcové okenní kružby z Karlštejna, středověké cihlářské výrobky a další unikáty.

Výstavu, která potrvá do února roku 2017, doplní speciální programy pro školy a řada akcí pro veřejnost.

Čtěte také: V Bohnicích se mlsalo jako za Karla IV.