NoD Roxy nečekaně vsadilo na známá jména a sázka se vyplatila. Peklo - Dantovské variace v režii Jana Nebeského a podání Lucie Trmíkové, Davida Prachaře a tanečního uskupení 420People je obrazem neveřejného stavu duše v krizi středního věku pohledem dávného básníka. Tato surrealisticky pojatá tragikomedie je bezpochyby velmi kvalitní inscenací.

Mezi to nejlepší, co mělo festivalové publikum dále možnost zhlédnout, se zcela jistě řadí náš přední soubor fyzického divadla Farma v jeskyni, jejímž uměleckým ředitelem a zároveň i autorem je Viliam Dočolomanský. Poslední premiéra s názvem Informátoři zpracovává podle skutečných událostí námět boje aktivistů s nadnárodními potravinářskými korporacemi.

Představení bylo tematicky úderné až šokující s vysokou inscenační kvalitou a interpretačním nasazením. Napětí v roli a výkony členů souboru stejně, jako neotřelé scénografické pojetí doslova vmáčklo diváky divadla Ponec do sedadel. Aniž by bylo zapotřebí českého překladu anglického textu, byli naprosto vtaženi do děje.

Představení dokumentárního divadla

Jiný žánr, ale podobný divadelní zážitek se dostalo i obecenstvu Divadla Archa, které v pondělí večer uvedlo představení dokumentárního divadla v režii Jany Svobodové Vadí-nevadí.cz. Forma divadelní inscenace, která staví na skutečných příbězích ovšem přímo ztvárněných skutečnými lidmi, kteří je skutečně zažili, se stává nejen u nás, čím dál tím populárnější. Vadí-nevadí.cz zpracovává téma uprchlických táborů v České republice.

Téměř tabuizovaný námět je sympaticky uchopen citlivě a s nadhledem, nechybí nadsázka a přitom staví na přirozenosti. Dokáže nám mnoho sdělit nejen o dané situaci a stavu, ale i o nás samotných. Kdo je opravdu skutečná hvězda?

Malá inventura13. ročník festivalu nového divadla, představuje novinky v tomto žánru za uplynulý rok, a to jak z české, tak zahraniční produkce. Koná se v Praze od 19. do 25. února. Pořadatelem je sdružení Nová síť.

Festivalu se letos zúčastní více než 50 zahraničních i regionálních promotérů. Hostiteli jsou Studio Alta, Divadlo Archa, Ponec - divadlo pro tanec, MeetFactory, Motus - produkce divadla Alfred ve dvoře, Experimentální prostor NoD, Studio Hrdinů a Hnízdo ve Veletržním paláci.

Na pražskou přehlídku navazuje Malá inventura Jičín a Opava a Ozvěny festivalu v rámci regionů.

Zuzana Smugalová