Dvanáctidílný výpravný projekt obsáhne časový úsek od poloviny 19. století až do roku 1910. Odehrává se na kolonádách i v nevěstincích Karlových Varů, v Schönbrunnu, letní rezidenci rakouských císařů, v ulicích tehdejší Prahy i New Yorku. Najbrta ta doba lákala už dávno. Zaujalo ho, že přestože Mattoni nebyl největším podnikatelem své doby, byl progresivním obchodníkem se zajímavým původem i osudem, vizionářem a milovníkem žen.

„Projekt existuje už dvě desítky let. Mě oslovil předloni jeho scénář, který jsem četl jako knihu. Jde vlastně o strhující psychologické drama," řekl Najbrt. Doba, kdy se z Čech pomalu stávala průmyslově nejvyspělejší část monarchie, je podle něj trochu opomíjená, přitom zajímavá a moderní, dodal.

Seriál o slavném podnikateli 

Seriál sleduje na pozadí podnikatelských úspěchů i soukromých pochybení Heinricha Mattoniho proměnu tehdejší společnosti a jejích možností. „Jde o poutavou ságu plnou dramatických zvratů. Není to jen příběh jedné konkrétní rodiny, ale i obraz doby," charakterizoval projekt David Švehlík. Role mladého Mattoniho pro něj byla hereckou výzvou – i proto, že jde o postavu rozporuplnou.

„Jeho ambicí podle scénáře bylo dosáhnout určitého společenského postavení a překonat strach, že by spadl do poměrů, v nichž žil jeho dědeček. Zdolal řadu překážek i za cenu nesympatických kroků. Přesto divák může tento paradox pochopit," uvedl Švehlík.

Místo Bartošky Švehlík 

Kromě něj se v hlavní roli objeví i jeho otec Alois Švehlík, když původně obsazený Jiří Bartoška musel z projektu ze zdravotních důvodů odstoupit, a Jáchym Novotný. Mattoniho ženu Mínu v různých obdobích ztvárnily Tatiana Vilhelmová a Taťjana Medvecká.

„Mattoni je krásný charismatický muž. Avšak málokdy je šťastný a láskou naplněný. Mohl mít fantastickou ženu a spokojené manželství, ale vzal to za špatný konec. A tak celý život plýtvali energií jen na hádky a pomsty," uvedla Vilhelmová. Podle Medvecké se Mína k stáru změnila v zatrpklou a v podstatě nešťastnou bytost. A nešťastní lidé bývají podle ní nesnesitelní.

Kde se natáčelo 

„Na začátku byl skvěle napsaný příběh, který Petr Zikmund zasadil do doby, která si dokázala uchovat svou romantiku a krásu," podotkl producent Jan Lekeš. Kvůli autenticitě se tvůrci vyhýbali ateliérům. Ze 150 natáčecích dnů točili 140 v reálných prostředích.

Na zámcích Konopiště, Velké Březno, Buchlovice a Kroměříž, v budovách v Karlových Varech a Žatci, ve skanzenu Zubrnice a v bývalé čistírně odpadních vod v pražské Bubenči. Další role ztvárnili Aňa Geislerová, Vladimír Kratina, Norbert Lichý, Vladimír Javorský, Sabina Rojková, Alena Mihulová a Jana Plodková.

Čtěte také: Hynek Čermák si zopakoval roli svérázného detektiva Kuneše