Znovu navržen byl - podobně jako Stingl a Haninec - také zakladatel občanského sdružení Život 90 Jan Lorman, který se zabývá péčí o seniory. Z podnikatelů byl nominován jen šéf společnosti Eutit Pavel Dragoun, jehož firma je výrobcem materiálů na dlažbu, kanalizaci a potrubí. Z výtvarných umělců bylo opětovně navržen sochař Milan Knobloch.

Senát. Ilustrační foto.
Senát možná formulačně upraví některé z českých významných dnů

Na Řád bílého lva jsou navrženi piloti britského královského letectva

Ze sportovců mají šanci získat vyznamenání bývalý československý cyklista Jiří Daler, bývalý basketbalový hráč a trenér Ivo Mrázek a někdejší gymnasta a odbojář Jan Gajdoš. Oceněni by mohli být také vězeň komunistického režimu Milan Sehnal nebo představitel katolického exilu Milan Peksa.

Na Řád Bílého lva jsou navrženi piloti britského královského letectva Josef Koukal, Miroslav Antonín Liškutín a Jiří Pavel Kafka, který se do Británie dostal jako jedno z dětí v transportech organizovaných Nicholasem Wintonem. Řád T. G. Masaryka by mohla získat Zdenka Fantlová - Ehrlich, která přežila několik nacistických koncentračních táborů včetně Osvětimi.

Prezident Miloš Zeman
V Senátu se chystá žaloba na prezidenta Zemana. Jde ale o krajní možnost

Kandidáty na vyznamenání vybírají kromě Senátu také Sněmovna a vláda. Prezident jejich nominacím může, ale taky nemusí vyhovět. Loni se Miloš Zeman ztotožnil se šesti z 27 senátních nominací. Nejvyšší státní vyznamenání jsou udělována zpravidla o říjnovém státním svátku.