"Mám velikou radost, že nám privátní sbírky v kombinaci se státními institucemi pomohly připravit unikátní výstavu, kde se můžeme kochat ranými Lhotákovými díly i jeho ikonickými plátny. Největší radost mám z nově nalezených obrazů. Díky celému týmu, který výstavu přes rok připravoval, se podařilo vypátrat doposud neznámá Lhotákova díla," uvedl kurátor Sluka.

Grafické práce Kamila Lhotáka vystavuje galerie Hollar.
Galerie Hollar vystavuje grafické práce Kamila Lhotáka

Lhotákova láska k létaní 

Mezi takové obrazy, často objevené i díky náhodě, patří například velkoformátový obraz Soupeři z roku 1940, obraz Na palubě 1855 z roku 1941 nebo Vejce ptáka Moa z roku 1946.
Retrospektiva je členěna do devíti tematických celků, které představují různé polohy Lhotákovy tvorby.

Mezi těmito kapitolami nechybí známá témata, například Lhotákova láska k létání, horkovzdušným balónům, cyklistice či jeho objevování městských periferií. Představeny jsou také francouzské náměty, portréty přátel, surrealistické práce či obrazy inspirované příběhy Julese Vernea.

Dílo umělecké skupiny Pode Bal zvané 'Rekonstrukce jako tragédie a fraška' se do Musea Kampa v Praze přesunulo z promenády před bruselským sídlem Evropského parlamentu.
Museum Kampa nabízí sochu skupiny Pode Bal a výstavu Lhotáka

Výstava v Obecním domu 

Výstava Kamila Lhotáka v Obecním domě volně navazuje na projekty KL 38-65 - obrazy Kamila Lhotáka 1938-1965, pořádanou na přelomu roku 2016 a 2017 v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích a Sic Itur Ad Astra představenou v Museu Kampa roku 2015.
Prostor Obecního domu nebyl vybrán náhodou, pro Lhotáka bylo toto místo zásadní. Pravě zde se v roce 1923 uskutečnila výstava francouzského malířství, kterou ve svých jedenácti letech navštívil s matkou. Ta se pro něj stala důležitým mezníkem v orientaci v tehdejším současném umění.

Dobříšský zámek je turisty hodně vyhledávaným místem. Teď láká na velikonoce.
Jarní zámek láká na výzdobu i výstavu Kamila Lhotáka

Malíř a ilustrátor 


Tvorba Lhotáka je charakteristická a pro mnohé snadno rozpoznatelná. V posledních letech se jeho dílo z pohledu sběratelů zařadilo mezi hvězdy klasické moderny. Jeho práce se prodávají za ceny přes milion korun, a to nejen díla ze 40. let, ale i z období 60. až 80. let.

Lhoták se narodil 25. července 1912 v Praze. Studoval práva na Karlově univerzitě a jako malíř byl samouk. Kresbami doprovodil mimo jiné oblíbenou knihu Dědeček automobil od svého přítele Adolfa Branalda, překlad Vynálezu zkázy od Julese Verna či Pohádky o mašinkách.

Pavel Brázda.
Zemřel malíř Brázda, solitér, který předznamenával trendy