"Ti, kdo to s NG myslí dobře, se nemají čeho bát, chci navázat na to dobré, co bylo v NG uděláno," řekl Fajt k plánovaným personálním změnám. "Budu se opírat o svůj tým, se kterým do NG přijdu, o pracovníky, kteří v ní už nyní působí, budu se opírat o kulturní scénu," dodal. Složení svého týmu chce sdělit později. Konkrétní jména uvedl pouze dvě, správní a finanční ředitelkou bude Hana Černochová, druhým je Jiří Krump, který působil jako náměstek pro ekonomiku a provoz v Galerii hlavního města Prahy.

Fajta jmenovala před rokem tehdejší ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN), když předtím náhle odvolala Vladimíra Rösela. Kritizována byla za to, že Fajta jmenovala v době, kdy sama rezignovala a i celá tehdejší vláda podala demisi; Fajta navíc vybrala bez otevřeného výběrového řízení.

Jiří Fajt.Odvolávala se však na konkurzy, které se konaly po roce 2010, kdy NG po téměř 11 letech opustil Milan Knížák. K jeho velkým kritikům patřil též Fajt, který právě po Knížákově nástupu z galerie odešel. Tři roky se oba muži spolu soudí.

Jiří Fajt se specializuje na středověké umění, je autorem řady publikací, editoval několik sborníků nebo výstavních katalogů. K jeho nejznámějším výstavním projektům patří Magister Theodoricus, dvorní malíř císaře Karla IV., kterou hostil v letech 1997 až 1998 Anežský klášter, nebo Karel IV., císař z Boží milosti, která vznikla v roce 2005 pro newyorské Metropolitní muzeum a reprízu měla o rok později na Pražském hradě. Byl také autorem výstavy Europa Jagellonica, která v roce 2012 začala v Galerii Středočeského kraje a poté se přesunula do Varšavy a Postupimi.

Dva konkurzy na Knížákova nástupce

Fajt se zúčastnil dvou konkurzů, které vybíraly Knížákova nástupce. V dubnu 2010 jej komise doporučila do čela NG jmenovat, ministr úřednické vlády Václav Riedlbauch ale nechal rozhodnutí na svém nástupci. Jiří Besser (TOP 09) vyhlásil nové výběrové řízení, z něj komise v květnu 2011 vybrala ekonoma Vladimíra Rösela, Fajt byl na druhém místě a ministr jmenoval Rösela. Po jeho odvolání a během několikerého odložení Fajtova nástupu galerii dočasně vedl šéf Sbírky starého umění Vít Vlnas.

U soudu se Fajt domáhá omluvy za Knížákovy výroky v České televizi, kterými podle něj ovlivnil výběrové řízení v roce 2010. Knížák tehdy v televizi uvedl - a opakoval to i před nynějším uvedením Fajta do funkce - že Fajt při svém minulém působení v NG galerii způsobil finanční škodu. Fajt to opakovaně odmítá.