Představitel nejvyššího ruského politika Marek Pospíchal opráší v představení mimo jiné svoji výbornou ruštinu: rodák z Petrohradu má po matce ruské kořeny a ve své roli využívá i fakt, že je ruskému prezidentovi v něčem i fyzicky podobný.

„Postavy Vladimira Putina se pochopitelně můžete jednoduše zhostit jako politického diktátora. Mě však mnohem více zajímalo hledat momenty, kdy se mu například stýská po matce, kdy sám znejistí a je dezorientován v situaci, o níž si myslel, že jí vládne, i kdy chce mít zcela jednoduše klid," uvedl herec Marek Pospíchal.

Režisérka v lednici

K představení natočili ve Švandově divadle několik videí: při fotografování plakátu tak vznikla upoutávka v duchu filmových bondovek (do lednice kvůli ní vlezla sama režisérka Viktorie Čermáková) a povedlo se zrealizovat také hudební video, které bylo s Vladimirem Vladimirovičem v podání Marka Pospíchala natočeno při jeho neoficiální návštěvě Pražského hradu. Oba klipy už visí na youtube a sbírají další a další zhlédnutí.

Noční groteska o jednom nevšedním dostaveníčku bude na programu v suterénním Studiu Švandova divadla, jehož sklepní atmosféra duchařský nádech hry výtečně umocňuje. Nejbližší reprízy jsou naplánovány na 2., 13. a 20. února, v následujícícm měsíci se hra bude uvádět 4. a 26. března.

Premiéra hry Putin s Biľakem u trezoru se uskuteční ve Studiu Švandova divadla 31. ledna 2015. Titul je už druhou hrou z cyklu Intimní rozhovory, v němž se na jevišti setkávají lidé různých dob i světonázorů.

„Těžištěm Intimních rozhovorů je dialog, rozhovor bez kompromisů, ve kterém nahlížíme do svých vlastních kuchyní i do ložnic světa," říká o divadelním cyklu jeho autor, umělecký šéf smíchovské scény Dodo Gombár.

Vedle Marka Pospíchala se v inscenaci představí herec Miloslav Mejzlík coby Vasil Biľak a herečka Martina Krátká jako výkonná asistentka.

„Křečovitější než Putin je už snad jenom Václav Klaus"

Ruský prezident Vladimír Putin se bude od soboty 31. ledna pravidelně potkávat s diváky Švandova divadla. A spolu s ním i zesnulý československý komunistický funkcionář Vasil Biľak. Režisérka Viktorie Čermáková nastudovala pro zdejší komorní Studio noční grotesku s názvem Putin a Biľak u trezoru.

Hlavní roli ruské hlavy státu ztvární herec Švandova divadla Marek Pospíchal. V inscenaci využije mimo jiné svoji výtečnou ruštinu stejně jako Vladimír Putin se narodil v ruském Petrohradě.

Vladimír Putin je jedna z nejpropíranějších osob na celém světě. Jak se vám vžívá do role ruského prezidenta?

Vžít se do role jakéhokoliv prezidenta neumím. Co se týče Putina, tak už vůbec ne. Celá ta mašinerie moci, zákulisních bojů, politikaření… Už jenom Putinova cesta k moci je neskutečná. Vliv na obyčejné lidi, kteří z něj v Rusku udělali neoblíbenější osobnost, nebo třeba tíha toho, čemu musí každý den čelit, to vše mi připadá jako scény z nějakého fantasy thrilleru.

Co speciálního, specifického, vzhledem k Putinově osobnosti, vyžadovalo pro divadelní představení nazkoušet? Jakých metod jste využíval?

Nejdříve jsem se samozřejmě díval na videa, ale pak jsem se na to vykašlal. Ostatně Putin toho po fyzické a mimické stránce moc zajímavého nenabízí. Myslím, že křečovitější je snad už jen Klaus, no a s tím my herci na jevišti problém dost často nemáme (směje se). Větší inspirací se mi staly například filmy Velký Diktátor a Svéráz národního lovu, který vtipně charakterizuje některé rysy ruské povahy.

Na základě čeho obsadila režisérka Viktorie Čermáková do role právě vás? Vidíte souvislost v tom, že jste se narodil v Petrohradě?

Tak na to odpověď neznám a radši se Viktorky ptát nebudu. Ještě bych se dozvěděl, že jsem jí prostě zbyl, a to bych věděl nerad.

Měl jste někdy možnost setkat se s Vladimírem Putinem osobně?

Myslím, že nezájem setkat je oboustranný.

Jezdíte ještě někdy do místa svého rodiště?

Naposledy jsem byl v Petrohradě před pěti lety. Jeli jsme tam tehdy stylově žigulíkem. Větší depresi, než tehdy na estonsko-ruských hranicích, jsem nikdy neměl. Kamarád, co jel tehdy s námi, jezdí od té doby už jen do Chorvatska.

Jak vzpomínáte na dětství strávené v Petrohradě?

Nebylo to celé dětství. V mých dvou letech jsme se odstěhovali do Jihlavy. Táta je Čech. Od té doby jezdím do Ruska jenom jako turista a taky se tak cítím. Ale na prázdniny v Petrohradu a dače vzpomínám s láskou. Naše rodina tam je, právě i s odkazem na Svéráz národního lovu, pro mě velice pestrá a inspirativní. V dobrém i špatném slova smyslu.

Sledujete dění na mezinárodní politické scéně? Jak osobu Vladimíra Putina vnímáte?

Vnímám ho jednoduše z pohledu Středoevropana, který je ponejvíc ovlivňován místními médii. Sympatizuji proto s ruskou opozicí a fandím lidem jako je Kasparov či členky Pussy Riot. Ale přiznám se, že jsem na druhou stranu někdy na pochybách, jestli i mi tady, v našem středoevropském vakuu, nevidíme některé věci jinou optikou. Hledání pravdy mě někdy přivádí k šílenství, to potom toužím jít na pivo s Havlem a Gandalfa poprosit, jestli by nemohl všechny bambitky světa přetavit na hudební nástroje.

V čem je náročnější či naopak snazší inscenovat osobu, která je žijící, oproti fiktivním postavám?

Ale pro mě je fiktivní… A doufám, že celý zbytek života mého a života mých dětí bude. Proto se zaměřím na to, co s politikem udělá, když si například vzpomene na svoji mámu. Na to, jak se potí, když má noční můry, nebo na to, jak to může vypadat, když na záchodě spřádá plány na ovládnutí poloviny planety. Nebo například na to, co se stane, když se mu po tom, co vyprovodil jeřáby na jih, v noci zjeví duch starýho dědy Vasila Biľaka a chce po něm jakýsi zvací dopis.

Marek PospíchalNarodil se v roce 1977 v ruském Petrohradě. Vystudoval činoherní herectví na brněnské JAMU, po absolutoriu nastoupil do HaDivadla. Spolupracoval s Divadlem U stolu, s Buranteatrem, s Divadlem v 7 a půl. Jeho druhým angažmá bylo Činoherní studio v Ústí nad Labem. Od roku 2010 je ve stálém angažmá ve Švandově divadle v Praze.

Zahrál si ve filmech Alois Nebel, Les mrtvých či v německém filmu Nahý mezi vlky. Vidět jsme ho mohli také v televizních seriálech Clona, České století, Comeback, Zázraky života nebo Expozitura.