„Chceme poukázat na bohatost romské kultury, ale především ji vytrhnout ze stereotypního vnímání společností," vysvětlila záměr festivalu výkonná ředitelka Alžběta Jílková. I proto pro první ročník zvolila slogan „…protože černobílá už je hodně retro".

„Pohráváme si tu totiž s myšlenkou dávno přežitého černobílého škatulkování. Chtěli bychom divákům vnuknout myšlenku, že i Romové mají své zájmy, sny a touhy, za kterými si jdou. Není třeba tak mezi nás stavět barevné filtry a dělat rozdíly," dodala.

Českou premiéru bude mít slovinský snímek

Cílem bylo vybrat filmy, které nebudou prvoplánově stavět do popředí romské problémy související s rasovou nesnášenlivostí a sociální integrací. Což se ukázalo téměř jako nadlidský výkon. „Chceme ukázat Romy v každodenních situacích. Téma romské problematiky je ale téměř vždy nějakým způsobem v pozadí. Náš výběr filmů tak není čistým odstřihnutím se od těchto problematických otázek," řekl programový ředitel Ondřej Moravec.

Čačikano v každé ze čtyř sekcí uvede trojici snímků. Sekce Jiná káva nabídne filmy, které zobrazí Romy s jejich každodenními radostmi i starostmi. Ve filmu srbského režiséra Borise Mitiče Krásná Dyana (2003) přetvářejí Romové stará auta v originální motorová vozítka. Snímek District! (2004) zavede diváky do maďarského pojetí městečka South Park.

„V české premiéře v této sekci uvedeme i slovinský snímek Šanghaj, jehož hrdina se v dobách bývalé Jugoslávie rozhodne založit vlastní romskou vesnici a musí si přiklonit na svou stranu i místní policisty," dodal Moravec. Snímek Marka Naberšnika získal roku 2012 ocenění za nejlepší scénář v Montrealu a stal se hitem slovinských kin.

Projekce otevřou romisté a odborníci

Sekce Sportem ku představí sérii dokumentů. Například Oči tygra z boxerského ringu a Míčky a melouny na tenisové kurty.

Do sekce Hudba dělá člověka vybrali organizátoři filmy, které různými optikami nahlíží na romské hudebníky. Někteří se vidí jako Karel Gott nebo Dara Rolins (Zvonky štěstí, 2012), jiní se vydávají za Elvise Presleyho (Viva Constanta!, 2007).

Poslední sekce nese název Opráski sromskyj historje a už svým pojmenováním odkazuje k tomu, že historii romského filmu je občas nutno brát s rezervou. Přesto se tu najdou díla, která zásadně ovlivnila obraz romství napříč Evropou. Uvedeny budou například Hanákovy Ružové sny z roku 1976, o rok starší muzikál Cikáni jdou do nebe Emila Loteanua a němou perličku Cikáni Karla Antona, která vznikla v roce 1921 na motivy románu Karla Hynka Máchy.

Jednotlivé projekce otevřou romisté či filmoví odborníci. Ve foyeru kina bude k dispozici romská kuchyně a přestávky mezi projekcemi vyplní duo hudebníků. Festival pořádá Evropské centrum romské hudby v Praze.