V desítkách expozic svá díla prezentují umělci ze 78 zemí. Zájemci je naleznou například v Kafkově domě, v Clam-Gallasově paláci, na Divadelní fakultě AMU, v kostele sv. Anny, v Colloredo-Mansfeldském paláci, Topičově salonu a v lapidáriu Betlémské kaple. „Tisíc umělců, 78 zemí, jedenáct dní a šest set živých akcí," shrnula dosavadní bilanci mluvčí PQ Nikola Lörinczová.

Organizátoři podle ní navíc zaznamenali 5930 akreditovaných profesionálů, studentů a hostů z 90 zemí.

„Velmi nás těší zájem, který letošní quadriennale vyvolalo u široké veřejnosti i divadelních profesionálů. Ze zahraničí jsou tu návštěvníci až z Kuby, Malajsie nebo Chile. Oproti minulému ročníku, kdy přišlo 40 tisíc lidí, jsme návštěvnost více než zdvojnásobili. Určitě na tom má zásluhu umístění v historickém centru města, rozsah a pestrý program akce," komentovala to výkonná ředitelka PQ Daniela Pařízková.

Umělecká ředitelka přehlídky Sodja Lotker upozornila na poslední možnost projít se v centru města po divadelní mapě světa. „Sekce zemí a regionů nabízí ohromující labyrint scénografických výstav z 68 zemí. Jednotlivé expozice představují unikátní pojetí scénografické disciplíny a propojují se s živými akcemi," uvedla.

„Sáhnout si na zvuk"

Například polská národní expozice Postapokalypsa, na které pracoval významný scénograf Jerzy Gurawski, zprostředkuje návštěvníkům možnost „sáhnout si na zvuk" a slyšet jej přes vlastní kosti. Lidé uslyší neustálý tok zpráv o počasí z různých míst a pohromách spojených s různými energetickými hrozbami a katastrofami.

V kostele sv. Anny – Pražské křižovatce je instalována maďarská výstava Dárce pro Prométhea. Ve španělské expozici Memento mori, memento vivere v Colloredo-Mansfeldském paláci ulehnou příchozí do temné kobky. Pracuje se tu s dramatickým prvkem založeným na metaforické smrti.

Sedmkrát denně vyrážejí z Náprstkova muzea maskované bytosti, které se pokouší na svých cestách po ulicích, v metru či v supermarketu splynout s realitou všedních dní. V ulicích Prahy tak budou moci ještě o víkendu lidé potkat modelky na nezvykle vysokých podpatcích, přestárlé supermany či představitele říše zvířat.

Další specialitou jsou živé akce v rámci experimentální výstavy Tvůrci, která probíhá v prostorách Galerie u Betlémské kaple. Umělci z různých koutů světa předvádějí gastronomické performance, vycházející ze známých divadelních her, a umožňují návštěvníkům dramatické příběhy nejenom zhlédnout, ale doslova si je vychutnat.

Více informací je ZDE.