Tmavý kabinet, velký duch Génia Loci Pragensis a obrovská kniha. Tak vypadá přízemí Muzea strašidel a pověstí. Jsou tu tajuplné předměty, které patří různým pražským bytostem a pověstem.

Filip Jan ZvolskýNarodil se 17. května 1978 na Malé Straně

Vystudoval Divadelní vědu na FF UK

Muzeum strašidel a pověstí otevřel v říjnu 2008, Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy v roce 2011

Napsal dvě knihy o pražských pověstech

V muzeu alchymistů hraje divadélka a pořádá vycházky po stopách staré Prahy

„Na začátku jsme měli nápad, který se úplně netýkal Prahy. Vzniklo to v Čelákovicích, kam jsem se přiženil. Chtěli jsme vytvořit muzeum upírů, protože se tam nacházejí upíří hroby. Ale pak jsme si říkali, že dostat návštěvníky do Čelákovic nebude snadné, takže jsme se přesunuli do Prahy," vypráví šestatřicetiletý Filip Jan Zvolský, který se narodil na Malé Straně a dětství strávil v Nerudově ulici.

Inspirace v Krumlově

Nápad, jak se věnovat strašidlům, přišel náhodně. „Jednou jsem byl na noční vycházce v Českém Krumlově, která šla po stopách strašidel. Líbilo se mi to a začal jsem to dělat v Praze. Nejprve jsem ale sbíral knihy a podklady," říká nadšeně. Pak se pustil do budování muzea a nakonec začal pořádat i vycházky.

Protože jsou pražské zdi plné příběhů lidí, vystupují i v muzejních zdech postavy. O patro níž pod kabinetem se nachází ulička duchů, která je umístěná ve sklepě z 12. století. Tam zastavili čas přesně o půlnoci. Tím pádem tam na lidi nic neskáče a nikdo nebafá, aby se v klidu mohli podívat strašidlům tváří v tvář.

Rekonstrukce v narozeninám

„Asi půl roku jsme hledali vhodné prostory, až se objevil dům v Mostecké ulici. Uličku duchů nám vytvořil Nikola Tempír, tenkrát ještě student DAMU, dneska už velmi protřelý scénograf. Přízemí ale dřív vypadalo jinak," vysvětluje Filip Jan Zvolský. Předtím to byla bílá místnost a v ní zavěšené stránky z velké knihy pověstí.

Loni se ale rozhodli, že si k pátému výročí dopřejí inovaci. Svépomocí to tak přebudovali na kabinet Génia Loci Pragensis. „Vymalovali jsme to načerno popelem a působí to tajemněji, aniž by se sem děti bály. Každý si tu najde něco svého. Zajímavé je, že interaktivní předměty jsme dělali hlavně pro děti, ale nejvíce si s nimi hrají dospělí," upřesňuje autor.

V expozici se tak lidé můžou podívat pod pokličky vodnických hrnečků, zachránit indiánského kostlivce, poznat sami sebe jako strašidlo v kouzelném zrcadle nebo pohlédnout na vizi kněžny Libuše.

K nám se strachem od nás s úsměvem

Procházka celého muzea se nese v duchu motta: K nám se strachem, od nás s úsměvem. Nejen muzeum, ale pražské pověsti jsou podle muzejníka spíše úsměvné a humorné. Na rozdíl od jiných měst tu nemají příšery, které by útočily na lidi. Jsou to spíše poetické bytosti, které mají svůj smutný příběh a zjevováním to stále připomínají. Díky pověstem tu s námi v uvozovkách stále žijí.

Kdo čeká zámek hrůzy, nedočká se. Je to spíše hravé, jako jsou i pověsti samé. Snaží se nebýt atrakce pro turisty, kde se mají pobavit, ale také se něco i dozvědět.

Ulička duchů je jako vystřižená ze staré Prahy před několika stoletími. Různá zákoutí, vikýře, okna a stěny domů. Celkem tu zvídaví návštěvníci můžou najít 27 duchů. Ve větším výklenku například spočinul Golem, kterého sem skryl Rabi Löw.

V celé Praze prý žije čtyřicet vodníků, tady jsou dva. Jeden z nich si rád pochutná na dobrém pivu. Lahvovou desítku vyměňuje za kapra, dvanáctku potom za štiku. To je férová nabídka.

Tajemno táhne

Podle Filipa Jana Zvolského zájem o pověsti stále roste a tajemno přitahuje. I když před rokem rekonstruovali přízemí, stále pomýšlí na nějaké novinky.

„Zrovna máme ve výrobě jeden interaktivní exponát. Za knihovnou budou velké varhany, u kterých bude kostlivec šlapající měchy. Když návštěvníci přijdou a zmáčknou klávesu, kostlivec začne šlapat. To je také podle jedné z pověstí ze Židovského města. Budeme tu mít i exponát, který připomíná, že strach má velké oči," těší se.

Kromě Muzea strašidel a pověstí si před třemi lety otevřeli i Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy. Pro návštěvníky ale připravují i takzvané vycházky Prahou, které jsou zaměřené na různá strašidla.

Sedm bran pekelných

„Mysteria Pragensia neboli Velká tajuplná pouť Prahou je ochutnávka toho nejlepšího, co lze nabídnout. Lidé si prohlédnou muzeum alchymistů, hodinu se projdou Malou Stranou, kde potkají strašidla. Na závěr je potom komentovaná prohlídka muzea strašidel," popisuje Filip Jan Zvolský, který se sám stává strašidlem, průvodcem. Celkem v muzeu nabízí asi třináct různých procházek, na které vyráží zhruba třikrát týdně.

K vánočnímu období patří také čerti. Lidé si tak můžou vyrazit na zimní procházku za čerty k bráně pekelné. Těch je v Praze celkem sedm. Nejbližší je v Černínském paláci, kde sídlí aktuálně ministerstvo zahraničí. Otevřela jí hraběnka, která se tam propadla.

Na Mikuláše potom připravují Čerty na Vltavě. Návštěvníci plují na lodičkách a čerti na březích plivou oheň, točí řetězy a Mikuláš předává dárky. Přes rok pak plují na lodičkách vodníci.