„Chci ve své gesci najít všechny možnosti, kde se Praha může chovat k životnímu prostředí ohleduplněji. Omezení jednorázových plastů je nejúčinnějším prostředkem v boji za čistější přírodu a oceány. Doufám, že v tom Praha nezůstane sama a inspirujeme i ostatní pořadatele a provozovatele,“ uvedla radní Třeštíková v tiskové zprávě.

Ilustrační foto
Voda do vlastní lahve. Studenti zemědělské univerzity šetří plasty

Nově se tak příjemci dotací zavazují, že budou prodávat jídlo a nápoje pouze ve vratném omyvatelném nádobí ze skla, porcelánu či kovu nebo ve vratném plastovém nádobí. Povinnost, kterou vymyslela Třeštíková, bude zakotvena ve smlouvách už od 1. května 2019.

Vratné kelímky jako šetrnější varianta

„Zákaz jednorázových plastů bude platit na všech kulturních akcích, které Praha finančně podporuje individuálními dotacemi a mezi něž patří třeba velké hudební festivaly. Většina nádobí poslouží jenom na pár minut, přitom už tu máme daleko šetrnější varianty - třeba vratné kelímky. Právě touto cestou má moderní město jako Praha jít,“ myslí si dokumentaristka a politička.

Budova Úřadu městské části Praha 10.
Dost bylo plastů. Radnice v metropoli se rozhodly obejít bez nich

Aktuální nařízení pražské koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) je v souladu s dohodou států Evropské unie, podle níž by měl od roku 2021 platit zákaz všech plastových výrobků na jedno použití. Omezují se už například brčka. Evropská komise totiž tvrdí, že jednorázové plastové nádobí patří mezi deset nejčastějších plastových výrobků nalezených v moři. Největšími producenty plastů jsou přitom asijské státy v čele s Čínou a rozvojové země.

Soutěž pro školy

Za omezení plastů bojují i radní za Pirátskou stranu - primátor Zdeněk Hřib a Vít Šmiral (školství a sport). V úterý na Gymnáziu Arabská slavnostně zahájili soutěž, která cílí na žáky a studenty pražských škol, aby vymysleli co nejlepší způsob na snížení produkce plastového odpadu. Děti se mají možnost díky tomu naučit něco více o recyklaci a ochraně životního prostředí. „Věřím, že se jednotlivé školy do soutěže zapojí. Společně můžeme ukázat, že plast je past,“ dodal Šimral.

Farmářské trhy. Ilustrační foto.
Farmářské trhy v hlavním městě začínají, některé se vzdají plastů