Nabídky mohou využít dětské oddíly, rodiny s dětmi, školy i děti z dětských domovů. Letos jde o 16. ročník. Od počátku v roce 2001 se počet účastníků stále zvyšuje.

„Tradičními místy je Národní muzeum a Pražský hrad, které jsou součástí Ledové Prahy už od jejího počátku. Navštívit lze i novější místa, jako je Muzeum Karla Zemana nebo Muzeum alchymistů a mágů," uvedl mluvčí Pionýra Jakub Kořínek.

Mezi zapojenými institucemi lze narazit i na Skleník Fata Morgana Botanické zahrady hlavního města Prahy, či si lze prohlédnout zrekonstruované prostory Strahovského kláštera. 

Doprovodný program

Na některých místech bude připraven i doprovodný program. Kupříkladu v Poštovním muzeu, kde bude výstava dětských knih. Pro příznivce geocachingu je pak připravena hra inspirovaná starými pražskými lékárnami a apatykami.

Za kartu se nic neplatí, a je možné si jich vzít i více najednou. „Kartiček rozdáváme od počátku akce čím dál víc. Například loni se s nimi na Ledovku vypravilo přes 14 tisíc účastníků a podobný počet očekáváme i letos," řekla koordinátorka akce Irena Černá. Přes 14 tisíc účastníků byl podle organizace rekordní počet.

Jelikož jde o akci určenou hlavně dětem, má i karta jedno pravidlo. Po památkách a muzeích s ní nemůže chodit jenom dospělý člověk. Ten může vždy jít jen jako doprovod dítěte. Každý z nich zároveň potřebuje vlastní Ledovou kartu, na které jsou uvedena i všechna zapojená místa.

Čtěte také: V létě byla ve skleníku větší zima než venku, teď naopak