Bývá zvykem, že divadla v posledních letech své sezóny tematizují. Pražská divadla v nastoleném trendu pokračují také letos. Pod heslem „Všechno je jinak" připravují pět nových inscenací Městská divadla pražská, Švandovo divadlo vstupuje do dalšího období „Na hranici - na hraně" a v Divadle pod Palmovkou se následující rok ponese s podtitulem „…tajný život celebrit".

Už v průběhu podzimu nabídne většina pražských scén nové tituly. Několik divadel navíc připravilo i speciální akce.

„Z pěti nových inscenací budou hned tři uvedené v české premiéře. První letošní novinka se uskuteční v listopadu v Divadle ABC. Petr Svojtka a Jiří Janků chystají hudební V + W Revue. Na květen potom Ondřej Zajíc připravuje komedii antických rozměrů Romulus Veliký," sděluje Tereza Mrzenová z Městských divadel pražských.

Druhá městská scéna, Divadlo Rokoko, naváže na úspěšnou spolupráci s mladým režisérem Pavlem Khekem, který režíruje první divadelní hru Marka Epsteina Veterán. Česká premiéra proběhne začátkem listopadu. V březnu pro zdejší scénu připraví Arnošt Goldflam současnou komedii izraelské dramatičky Anat Gov Happy End.

„Po delším čase opět ožije také Malá scéna ABC, a to vrcholným dílem kontroverzního švédského dramatika Augusta Strindberga Tanec smrti. Režie se ujme Viktorie Čermáková a premiéra je naplánována na leden," informuje Mrzenová.

Městská divadla pražská rovněž chystají nový cyklus tzv. Soirée, hudebních večerů v Divadle Rokoko, při kterých se osobnosti divadel neformálně setkají se svými diváky.

Modernější divadlo Pod Palmovkou

Pět nových inscenací pro velkou scénu a čtyři pro malou scénu chystá letos Divadlo pod Palmovkou. Už v průběhu divadelních prázdnin začal zdejší soubor zkoušet inscenaci Shakespearovy hry Othello v režii Michala Langa. „Poprvé ji uvedeme v neděli 26. října v Divadle v Dlouhé. Hlavní roli ztvární nová posila souboru Ondřej Veselý," sděluje mluvčí divadla Vlaďka Němcová.

V průběhu září pak začne režisér Petr Zelenka zkoušet také inscenaci FUK!, která svede na scénu tři nové herecké tváře - Ondřeje Volejníka, Zdeňka Kupku a Martina Hrušku. „Diváci jistě přivítají, že po čtyřech letech se v nové roli na naší scéně objeví i Jiří Langmajer," podotýká Němcová.

Zásadní otázkou letošní sezóny v Divadle pod Palmovkou zůstává rekonstrukce a následné otevření divadla po povodni v roce 2013. V současnosti probíhá výběrové řízení na firmu, která renovaci obstará. „Realizace rekonstrukce a přestavby divadla by mohla začít na konci října a předpokládané otevření pak v březnu 2015," informuje mluvčí divadla.

Novou tvář odhalí divadlo v Řeznické

V novém hávu vstupuje do aktuální sezóny po mnoha letech Divadlo v Řeznické. K jeho realizaci vypomohli přátelé a příznivci divadla spolu se studenty vysokých uměleckých škol. „Autorkou nové vizuální identity divadla je grafická designérka Markéta Steinert, které patří velké poděkování," sděluje mluvčí divadla Veronika Šrámová.

Nejbližší premiérou v Řeznické bude podle jejích slov inscenace slovenské hry Leni Valerie Schulczové a Romana Olekšáka v hlavních rolích s Vilmou Cibulkovou, Danou Syslovou, Martinem Preissem a Ondřejem Kavanem. Premiéru bude mít 23. října.

Smíchov bude pestrý

Na autorství, novátorství, hledání a objevování postaví letošní sezónu ve Švandově divadle umělecký šéf Dodo Gombár. „Vybídli jsme několik autorů, aby napsali divadelní texty na tělo našemu souboru. K autorství dále povzbuzujeme i výrazné divadelní režiséry," sděluje Gombár.

První letošní premiéru připraví pro Švandovo divadlo režisér Petr Štindl, hra Dům bez Boha podle předlohy Doda Gombára patří k finálovým textům dramatické soutěže Cen Alfréda Radoka roku 2008 a na smíchovské scéně bude mít premiéru 8. listopadu. Dále se publikum může těšit na původní český muzikál Popeláři, který bude uveden 28. února, i na moderní nastudování Moliérova Misantropa, které bude mít premiéru v květnu.

Švandovo divadlo přivádí od září do stálého souboru také dva nováčky - Andreu Buršovou z brněnského divadla Husa na provázku a Tomáše Červinku z Městského divadla Zlín.

Nováčci v Divadle Na Zábradlí

Herečtí nováčci přicházejí v září také do Divadla Na Zábradlí a hned v první premiéře, představení Labužníci, se objeví všichni tři - Dita Kaplanová, Jana Plodková a Jakub Žáček.

„Po několika úspěšných titulech autorského týmu Jana Mikuláška a Dory Viceníkové připravuje Divadlo Na zábradlí inscenaci na jedno z největších témat filozofie, literatury i života vůbec - a to je smrt, skon, zánik, loučení, umírání. I tato na první pohled nejsmutnější témata však v sobě skrývají velké divadlo, rituály, klišé a fráze, které lze vnímat odlehčeným a leckdy humorným způsobem," podotýká mluvčí Divadla Na Zábradlí Alexandra Poláková.

Inscenace Listopad má premiéru 24. října. Na ni v průběhu sezóny naváže nová inscenace hry Doktor Živago v režii Jana Mikuláška, Báby od Anny Petrželkové a Anamnéza režiséra Rastislava Balleka.

Kalich už je dospělý

Do narozeninového roku vstupuje v září už brzy „dospělé" Divadlo Kalich. V Jungmannově ulici vzniklo přesně před patnácti lety a toto výročí oslaví i s diváky novým nastudováním roztancovaného muzikálu 70. let Horečka sobotní noci. Fenomén s písněmi skupiny Bee Gees, který se dostal i na filmová plátna, má v režii Jána Ďurovčíka v Kalichu premiéru 30. září

Už týden předtím chystá pro Kalich uvedení nové inscenace Petra Kolečka také režisér David Drábek. Autor se vrhl do vizionářské komedie o legendární levicové prodavačce, Ženě za pultem. Hned ve čtyřech rolích se v ní představí Jiří Lábus a Oldřich Kaiser.

„K našim nejvýraznějším plánům v sezoně bezesporu patří i velký narozeninový galakoncert k patnáctým narozeninám divadla. 3. listopadu na něm vystoupí několik desítek tváří divadla a zazní nejoblíbenější písně z našich muzikálů, sděluje mluvčí Divadla Kalich Jaroslav Panenka.

To byla moje písnička!

Oslavou zahájí podzimní divadelní žně i Divadlo na Vinohradech, a to představením To byla moje písnička! Zároveň bude 6. září beneficí herečky Jany Štěpánkové při příležitosti jejího významného životního jubilea.

První letošní novinku připravuje divadlo o šest dní později, 12. září proběhne premiéra dramatu Rod Glembayů, který nastudoval Martin Huba. Hlavní role ztvární Tomáš Töpfer a Dagmar Havlová, a divadlo tak připomene i stoleté výročí od vypuknutí první světové války. Právě do roku 1914 totiž chorvatský autor Miroslav Krleža děj své hry situoval.

„V listopadu plánujeme premiéru další inscenace režiséra Huby, slavné Shafferovo drama Amadeus. V prosinci se pak rozloučíme s rokem 2014 novou inscenací Láska na Krymu dramatika Slawomira Mrožka v režii Juraje Deáka," informuje mluvčí Divadla na Vinohradech Zuzana Paulusová.

Broadway oprašuje své loňské úspěchy

Muzikálové Divadlo Broadway láká diváky během podzimu na oprášené tituly. V září je na programu Mata Hari, v říjnu následuje Adam a Eva nebo Casanova. „Chystáme také obnovenou premiéru oblíbeného muzikálu Kleopatra, umělci už nyní pilně zkouší. V roli Caesara se divákům nově představí zpěvák Daniel Hůlka. Diváci se mohou těšit i na zcela novou company pod vedením choreografky Qaši," sděluje mluvčí Divadla Broadway Gabriela Šimonová.

Premiéra Kleopatry se uskuteční 22. října. Úplnou novinku pak Broadway chystá až na březen roku 2015. Režisér Radek Balaš připravuje původní inscenaci Mýdlový princ.

Radek Balaš zkouší už nyní novou inscenaci také v Divadle Na Jezerce. Scéna Jana Hrušínského zasvětí celou sezónu komediím; první z nich bude veselohra Jiřího Hubače Generálka. Hlavní roli Josefíny ztvární Jiřina Bohdalová, Napoleona Bonaparta ztělesní Radek Holub a premiéra proběhne 20. listopadu. Další komedii začne Na Jezerce od ledna zkoušet režisér Matěj Balcar. Půjde o slavnou hru Jaroslava Vostrého Tři v tom.

Česko premiérou uruguayské hry Za časů tlustých krav odstartuje novou divadelní sezónu spolek Kašpar v Divadle v Celetné. Režie se ujal principál Jakub Špalek a premiéra se koná 6. října. „Nová hra zároveň odstartuje druhý ročník festivalu Kašpar. Start, při němž diváci zhlédnou kompletní přehlídku her na repertoáru Kašparu, navíc s výjimečnou třicetiprocentní slevou na vstupenky," sděluje mluvčí spolku Kašpar Lenka Bočková.

Další premiéry na sebe nenechají dlouho čekat. V režii Jakuba Špalka nazkouší soubor inscenaci Osiřelý západ a na repertoár se v novém obsazení vrátí i starší oblíbená inscenace Mrzáka inishhmaanského.

Čtěte také: Po Pomádě uvede Kalich i Horečku sobotní noci