Malovaná vajíčka poprvé vystavuje ve spolupráci s Asociací malířek a malířů kraslic ČR už od 8. března Národní zemědělské muzeum. Speciální program včetně řemeslných dílen připravilo také Muzeum hlavního města Prahy.

V jeho hlavní budově na Florenci si mohou zájemci o víkendu 19. a 20. března a v sobotu 26. března vyzkoušet zdobení kraslic, pletení pomlázek nebo výrobu píšťalek z proutků nebo velikonočních dekorací. Podobný program o předvelikonočním víkendu připravil také zámecký areál ve Ctěnicích.

V Muzeu Karlova mostu začne příští pondělí Výstava o vejcích. Téma nadcházejících velikonočních svátků spojí s historií. Kromě vejce starého 8000 let představí také legendu o vejcích přidávaných do malty Karlova mostu. Výstavu zahájí odborný kongres o vejcích a slavnostní pochod Spolku Natvrdlých s vejci na tento kamenný most.

Vůbec poprvé budou velikonoční řemesla a zvyky představené také na Pražském hradě. Každý den od 18. března se mohou lidé přijít na náměstí svatého Jiří podívat na práci kováře či dráteníka nebo sledovat pletení pomlázek a malování vajec. O víkendu program doplní vystoupení folklorních souborů, veřejnost se může zapojit do soutěže o nejkrásnější kraslici.

Morana lehne popelem

Už od 5. března nabízejí velikonoční sortiment také farmářské trhy na Andělu. V sobotu začaly velikonoční trhy na Staroměstském, Václavském, náměstí Republiky a náměstí Míru. V neděli začíná rukodělnými dílnami a pálením Morany předvelikonoční program v Písecké bráně na Hradčanech. Návštěvníky čeká do velikonočního pondělí koncert houslisty Jaroslava Svěceného, tři pohádky pro děti a vystoupení tanečního souboru Jaro.

Na jarmark výrobků studentů a chráněných dílen zvou ve středu 16. března magistrát i městská část Praha 8. Výrobky bude možné zakoupit ve vestibulu Škodova pláce a v budově úřadu Prahy 8, takzvaném Bílém domě na Palmovce. V pátek 18. a sobotu 19. března mohou Pražané na Jarní trhy vyrazit na holešovické výstaviště. O prvním dubnovém víkendu se ve velikonoční trh promění také farmářské tržiště na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Děti o prázdninách letos nově prodloužených o Velký pátek zabaví například v planetáriu ve Stromovce. V sobotu 19. března bude Velikonoční jarmark s doprovodným programem v Toulcově dvoře. Na sobotu a neděli chystá Jarní jarmark také botanická zahrada. V neděli 20. března mohou rodiny vyrazit do strašnického divadla na pohádku Jak Kašpárek s Kalupinkou slavili Velikonoce.

V sobotu 26. března pro ně Klaunské divadlo Jeníčka a Mařenky v holešovických Jatkách78 připravilo pohádku O velikonoční perníkové chaloupce.

Slavit bude i zoo

O velikonočním víkendu a v souvisejících volných dnech se přidá s oslavou svátků jara také zoo. Vítat jaro se bude také na Vyšehradě. Ve čtvrtek 24. dubna vyjde průvod s Moranou směrem k Náplavce, kde bude skoncováno se zimou.

Velikonoce jako křesťanský svátek připomenou pašijové hry, bohoslužby a koncerty v kostelích. Pašijové hry budou v neděli 20. března na Pražském hradě a v sobotu 9. dubna na Zbraslavi, vystoupí v nich i profesionální činohry herci Národního divadla. Většina kostelů v centru Prahy bude hostit koncerty duchovní hudby, nějaký bude od pátku každý den.

Koncerty Dvořákova oratoria Sabat Mater budou v Obecním domě, Rudolfinu či bazilice svatého Jakuba. Zazní také například Mozartova velká mše C-moll v kostele svatého Mikuláše nebo oratorium G. F. Händela s názvem Mesiáš.

Kompletní velikonoční program najdou návštěvníci na webu Velikonoce v Praze.

Čtěte také: V centru Prahy v sobotu začaly velikonoční trhy